SKŁADNIKI :
- 5-6 dzwonków karpia
- sól, pieprz
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 spora marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- malutka cukinia
- 1 szklanka bulionu + 1 łyżka masła
DODATKOWO :
- 4-5 pierniczków bez czekolady i nadzienia
- 30 g czekolady deserowej
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka masła
- przyprawa do piernika do smaku
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka rodzynek
- 3 śliwki suszone
- migdały, orzechy do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Wypatroszonego i pozbawionego łusek karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na dzwonka, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, podpiekamy kawałki karpia z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni, przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C.
- Warzywa obieramy i kroimy w słupki ( cukinie kroimy ze skórką ).
- Na wysokiej patelni rozpuszczamy masło wkładamy warzywa ( oprócz cukinii ) i podpiekamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy do momentu częściowego odparowania płynu. Teraz dodajemy cukinię i gotujemy aż płyny odparuję. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
- Do garnka przekładamy pokrojone śliwki, rodzynki i orzechy, dodajemy miód, masło, wlewamy mleko i zaczynamy gotować na małym ogniu. Po chwili, dodajemy pokruszone pierniki i czekoladę, mieszając gotujemy aż sos będzie gęsty. Doprawiamy do smaku przyprawami. Studzimy.
- Na talerz układamy porcję warzyw, na to kładziemy karpia i polewamy sosem piernikowym. Posypujemy orzechami, natką pietruszki, kiełkami i podajemy. Danie musi być ciepłe.
- Smacznego.
Jak pięknie podany :-)
OdpowiedzUsuń