TORT MLECZNY - KINDER

27 gru 2016
data:post.title
Tort Kinder jest idealny dla dzieci, mleczny, lekko słodki, z dużą ilością śmietany, po prostu pyszny. Udekorowany jajeczkami i batonikami Kinder. Dekorację można wykonać dowolną, ja zrobiłam ją z tego o miałam w domu, możemy jeszcze udekorować tort ozdobnie, bitą śmietaną. Polecam ciasto na urodziny dla dzieci.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 5 średnich jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                    ŚMIETANA : 
  • 4 kubeczki po 200 ml śmietany 30% 
  • 2 duże łyżki żelatyny spożywczej
  • 3 cukry waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 szklanka wrzątku
  • 3 łyżki orzechowej nutelli
                                                                   DODATKOWO : 
  • jajka i batoniki Kinder do ozdoby
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
  • 1 szklanka słodkiej herbaty 
  • 100 g mlecznej czekolady
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy na puch, następnie dalej ubijając wsypujemy partiami cukier a po chwili wlewamy żółtka. Następnie dodajemy olej i wszystko mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewając wsypujemy je do masy, delikatnie mieszamy szpatułką aby ciasto nie opadło. Wylewamy na wyłożoną folią tortownicę 24 cm, i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez około 35-40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy, wyciągamy z tortownicy i przecinamy na 3 równe blaty.
  2. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
  3. Bardzo zimne śmietany ubijamy mikserem z cukrami na sztywno ( aż się ubije ) następnie wlewamy żelatynę i energicznie mieszamy. 
  4. Śmietanę dzielimy na pół, do jednej dodajemy nutellę i mieszamy.
  5. Pierwszy blat biszkoptu delikatnie nasączamy zimną herbatą, smarujemy dżemem i wykładamy porcję białej śmietany, czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami. Na tort wykładamy śmietanę czekoladową i równo ja rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Tort chłodzimy około 1 godziny.
  6. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, kiedy ostygnie wylewamy ją na wierzch ciasta i rozsmarowujemy. Dekorujemy teraz połówkami czekoladowych jajeczek i czekoladkami. 
  7. Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. 
  8. Tort podajemy schłodzony. 




 

6 komentarzy