Dzisiaj przepis na pyszną i lekką sałatkę, podaną w buraczku. Bardzo efektowna i lekka. Polecam ją zajadać po treningu, można ją zabrać do pracy, zjeść na kolację lub podać na przyjęcie. Moim gościom bardzo smakowała.
SKŁADNIKI :
- 4 średniej wielkości buraczki
- 1 pierś z kurczaka
- dowolna przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 150 g makaronu świderki
- garść świeżego szpinaku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 łyżeczki ziarna sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kiełki i pomidorki do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
- Buraczki przecinamy na pól i gotujemy w widzie do miękkości.
- Odcedzamy, studzimy i obieramy skórkę. Z każdego buraczka należy małym nożykiem wydrążyć środek.
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy.
- Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, kroimy w małą kostkę i doprawiamy do smaku solą, pierzem i przyprawą do kurczaka.
- Na patelni a 2 łyżkach oleju podpiekamy mięso do momentu, aż będzie upieczone.
- Szpinak myjemy, osuszamy i kroimy w paski, kilka listków zostawiamy do ozdoby.
- Makaron, mięso i szpinak przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sezam i czarnuszkę. Lekko solimy sałatkę i pieprzymy, polewamy oliwą, mieszamy.
- Do każdej połówki buraczka nakładamy porcję makaronu, dekorujemy kiełkami i pomidorkami. Podajemy sałatkę od razu lub schłodzoną. Smacznego.
genialny pomysł z wpakowaniem sałatki do buraczków :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń