SKŁADNIKI :
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 400 g różnych bakalii ( figi, daktyle, rodzynki, żurawina )
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1/4 szklanka mleka
- 1/4 szklanka ajerkoniaku
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Bakalie przekładamy do miski, zalewamy gorącą herbatą i pozostawiamy na kilka godzin aż namiękną. Następnie odcedzamy i kroimy na kawałki.
- Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym jajku i ciągle miksujemy.
- Dodajemy szczyptę soli, wanilię i wlewamy ajerkoniak oraz mleko, miksujemy.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy na 180 % C.
- Do naszej masy wsypujemy make wymieszaną z sodą i proszkiem, miksujemy.
- Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
- Keksówkę o wymiarach 12/35 wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto.
- Keks pieczemy 1 godzinę.
- Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu, ciasto zawijamy w papier i wkładamy w woreczek. Odkładamy na 3-4 dni. Po tym czasie keks dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami i skórką kandyzowaną.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Kocham takie desery. :)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńkeks mocno bakaliowy lekko pijany to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam keksy! Tylko te, które są wilgotne :D A tu jeszcze z ajerkoniakiem... Musze wypróbować Twój przepis, jutro zabieram się za pieczenie ciast :) Mam nadzieję, że mój stary mikser to wytrzyma :) A może Ty mi polecisz dobry mikser? Ja mam chrapkę na ten: http://wisebears.pl/okazja/robot-kuchenny-kmx50bk-kenwood-623pln/ Ale nie wiem, czy on jest dobry? A jakiego miksera Ty używasz? :)
OdpowiedzUsuń