SKŁADNIKI :
- 8 filetów śledziowych z zalewy octowej ( mogą być również w oleju )
- 8 śliwek suszonych
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki i granat do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
- Filety wyjmujemy z zalewy i lekko wycieramy ręcznikiem papierowym.
- Śliwki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 30 minut aż napęcznieją i odcedzamy.
- Cebulę kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i czekamy aby puściła sok. około 20 minut. Można również użyć cebuli z zalewy.
- Śmietanę, majonez i jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśniętą cebulę i pokrojonym 1 ogórki.
- Filety rozkładamy na desce, na każdy kładziemy śliwkę i kawałek ogórka. Zwijamy i spinamy wykałaczką.
- Na półmisek wylewamy sos śmietanowy, układamy roladki śledziowe, posypujemy natką pietruszki i owocem granatu. Podajemy schłodzone, smacznego.
jak nie lubię śledzi to te wyglądają tak apetycznie, że bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńŚledziki są smaczne :) polecam
Usuń