ROLADKI ŚLEDZIOWE ZE ŚLIWKĄ W ŚMIETANIE

1 gru 2016
data:post.title
Roladki śledziowe są świetne na przyjęcia, święta i różne imprezy. Pięknie wyglądają, świetnie smakują i są banalnie proste w wykonaniu. Polecam.


                                                                  SKŁADNIKI : 

  • 8 filetów śledziowych z zalewy octowej ( mogą być również w oleju )
  • 8 śliwek suszonych
  • 2 ogórki kiszone 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki i granat do ozdoby
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Filety wyjmujemy z zalewy i lekko wycieramy ręcznikiem papierowym.
  2. Śliwki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 30 minut aż napęcznieją i odcedzamy.
  3. Cebulę kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i czekamy aby puściła sok. około 20 minut. Można również użyć cebuli z zalewy.
  4. Śmietanę, majonez i jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśniętą cebulę i pokrojonym 1  ogórki. 
  5. Filety rozkładamy na desce, na każdy kładziemy śliwkę i kawałek ogórka. Zwijamy i spinamy wykałaczką. 
  6. Na półmisek wylewamy sos śmietanowy, układamy roladki śledziowe, posypujemy natką pietruszki i owocem granatu. Podajemy schłodzone, smacznego.




2 komentarze