BOGRACZ Z KLUSECZKAMI + FILMIK

30 gru 2016
data:post.title
Bogracz to zupa kuchni węgierskiej, przygotowana na bazie mięsa, pomidorów i papryki. Bardzo smaczna, sycąca i aromatyczna. Przygotowałam dzisiaj wersje z kluseczkami, taką jak lubimy najbardziej. Przepis jest na około 20 osób.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 700 g mięsa ( łopatka, karczek wieprzowy )
  • 2 czerwone papryki
  • 1-2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 
  • 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie,  kilka kulek pieprzu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1  łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej do smaku 
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
                                                                 KLUSECZKI : 
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • odrobina wody 
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso i obrane warzywa kroimy w kostkę. 
  2. W dużym garnku podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, mięso posypujemy mąką i obtaczamy. Dodajemy do garnka łącznie z liściem laurowym, zielem, pieprzem w ziarnkach i kminkiem. Chwilkę podpiekamy ciągle mieszając. 
  3. Wlewamy bulion i  dodajemy całą jarzynę oraz przyprawy.
  4. Bogracz gotujemy pod przykryciem około 35 minut.
  5. Kiedy mięso jest już miękkie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, chwilkę gotujemy.
  6. Jajka przekładamy do miseczki, mieszamy z mąką i wodą aż powstanie gęste ciasto.
  7. Wlewamy ciasto do gotującej się zupy i energicznie mieszamy aż wypłyną małe kluseczki. Zupę zagotowujemy. 
  8. Bogracz  podajemy ciepły z pieczywem, smacznego. 
  9. Zupa jest najsmaczniejsza na drugi i trzeci dzień. 
         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 







 

3 komentarze

  1. Takie zupy chciałabym jeść codziennie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłem, a Twój wygląda przepysznie ^^ Ps. Super, że wykorzystujesz również youtube'a :)

    OdpowiedzUsuń