Dzisiaj przepis na rewelacyjne i smaczne pulpeciki w zalewie octowej, pomidorowo- paprykowej. Są świetną przekąska, zakąską, idealne na większe przyjęcia i święta. Można je przygotować kilka dni wcześniej. Są chętnie zjadane i pięknie się prezentują na stole. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- mąką do obtoczenia pulpetów
ZALEWA :
- 1.5 l wody
- 200 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka octu
- 3 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 czerwone papryki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- kilka kulek pieprzu
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie masę. Teraz formujemy małe pulpeciki które obtaczamy w mące.
- Na rozgrzanym oleju smażymy je na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz.
- Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w talarki, przekładamy warzywa do garnka, wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Dodajemy cukier, sól, przecier i wszystkie przyprawy. Po chwili wlewamy wodę i zagotowujemy zalewę co jakiś czas mieszając. Kiedy chwilkę się pogotuje, wlewamy ocet, zagotowujemy i zakręcamy gaz.
- Do plastikowych pojemników rozkładamy pulpety, zalewamy zalewą i po ostygnięciu zakrywamy. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Pulpety są bardzo pyszne a podajemy je schłodzone. Smacznego.
Mmm pychotka.:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/