PULPETY W ZALEWIE POMIDOROWO - OCTOWEJ + FILMIK

20 gru 2016
data:post.title
Dzisiaj przepis na rewelacyjne i smaczne pulpeciki w zalewie octowej, pomidorowo- paprykowej. Są świetną przekąska, zakąską, idealne na większe przyjęcia i święta. Można je przygotować kilka dni wcześniej. Są chętnie zjadane i pięknie się prezentują na stole. Polecam.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 1 kg mięsa mielonego 
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • mąką do obtoczenia pulpetów
                                                                     ZALEWA : 
  • 1.5 l wody 
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka octu
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • kilka kulek pieprzu
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie masę. Teraz formujemy małe pulpeciki które obtaczamy w mące.
  2. Na rozgrzanym oleju smażymy je na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz.
  3. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w talarki, przekładamy warzywa do garnka, wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Dodajemy cukier, sól, przecier i wszystkie przyprawy. Po chwili wlewamy wodę i zagotowujemy zalewę co jakiś czas mieszając. Kiedy chwilkę się pogotuje, wlewamy ocet, zagotowujemy i zakręcamy gaz.
  4. Do plastikowych pojemników rozkładamy pulpety, zalewamy zalewą i po ostygnięciu zakrywamy. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. 
  5. Pulpety są bardzo pyszne a podajemy je schłodzone. Smacznego. 
          Zapraszam do obejrzenia filmiku ;









 

2 komentarze