SCHAB SUSZONY

2 gru 2016
data:post.title
Schab suszony to pyszna wędlina którą przygotować może każdy w domu. Suszyć można również karczek lub boczek. Przygotowanie takiego wyrobu trwa około 2 tygodnie. Schab jest na prawdę pyszny, cieniutko pokrojony znika szybko.

                                                                     SKŁADNIKI :
  • 1 kg schabu bez kości od rzeźnika
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 łyżka peklosoli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżka kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • siatka do mięsa
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszystkich błon. Następnie obtaczamy go w cukrze i przekładamy do pojemnika ( spożywczy, zamykany) tak żeby nie leżał bezpośrednio na dnie. Je ułożyłam go na małym metalowym ruszcie, można użyć podkładki pod garnek. Mięso nie powinno leżeć w wodzie którą puści. Tak przygotowane mięso odkładamy na 24 g w chłodne miejsce. Po kilku godzinach schab przekręcamy.
  2. Po 24 h mięso wyjmujemy, płuczemy pod bieżącą wodą z resztek cukru. Osuszamy ręcznikiem papierowym, myjemy również pojemnik i ruszt. Następnie sól mieszamy z peklosolą i w takiej mieszance obtaczamy mięso, a następnie układamy w naszym pojemniku na ruszcie tak samo jak wcześniej. Pozostawiamy na 24 h w chłodnym miejscu, również je obracamy.
  3. Szykujemy naszą mieszankę przypraw, kolendrę i pieprz miażdżymy dokładnie w moździerzu, następnie wszystkie składniki przypraw ze sobą mieszamy. 
  4. Mięso wyjmujemy z lodówki, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab obtaczamy w mieszance przypraw i układamy go ponownie w czystym pojemniku z rusztem, odkładamy na 24 h do lodówki, nie musimy mięsa obracać. 
  5. Po 24 h, mięso pakujemy do siatki lub pończochy i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu ( np, rura od grzejnika itp. )
  6. Tak przygotowane mięso musi wisieć od 7 do 14 dni. Więcej nie należy suszyć bo mięsa nie da się pokroić.
  7. Przyprawy można dobrać takie jakie lubimy, lub zwiększyć ich ilość. 
  8. Schab na zdjęciu wisiał 10 dni. Było w sam raz ale następnym razem będę suszyć krócej aby lepiej można było je kroić. 
  9. Kroimy bardzo cieniutko. Smacznego. 




Publikowanie komentarza