SKŁADNIKI :
- 1 kg schabu bez kości od rzeźnika
- 3 łyżki soli kamiennej
- 1/2 szklanka cukru
- 1 łyżka peklosoli
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżka kolendry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka czosnku w proszku
- siatka do mięsa
PRZYGOTOWANIE :
- Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszystkich błon. Następnie obtaczamy go w cukrze i przekładamy do pojemnika ( spożywczy, zamykany) tak żeby nie leżał bezpośrednio na dnie. Je ułożyłam go na małym metalowym ruszcie, można użyć podkładki pod garnek. Mięso nie powinno leżeć w wodzie którą puści. Tak przygotowane mięso odkładamy na 24 g w chłodne miejsce. Po kilku godzinach schab przekręcamy.
- Po 24 h mięso wyjmujemy, płuczemy pod bieżącą wodą z resztek cukru. Osuszamy ręcznikiem papierowym, myjemy również pojemnik i ruszt. Następnie sól mieszamy z peklosolą i w takiej mieszance obtaczamy mięso, a następnie układamy w naszym pojemniku na ruszcie tak samo jak wcześniej. Pozostawiamy na 24 h w chłodnym miejscu, również je obracamy.
- Szykujemy naszą mieszankę przypraw, kolendrę i pieprz miażdżymy dokładnie w moździerzu, następnie wszystkie składniki przypraw ze sobą mieszamy.
- Mięso wyjmujemy z lodówki, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Schab obtaczamy w mieszance przypraw i układamy go ponownie w czystym pojemniku z rusztem, odkładamy na 24 h do lodówki, nie musimy mięsa obracać.
- Po 24 h, mięso pakujemy do siatki lub pończochy i wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu ( np, rura od grzejnika itp. )
- Tak przygotowane mięso musi wisieć od 7 do 14 dni. Więcej nie należy suszyć bo mięsa nie da się pokroić.
- Przyprawy można dobrać takie jakie lubimy, lub zwiększyć ich ilość.
- Schab na zdjęciu wisiał 10 dni. Było w sam raz ale następnym razem będę suszyć krócej aby lepiej można było je kroić.
- Kroimy bardzo cieniutko. Smacznego.
Prześlij komentarz