KARP PO TORUŃSKU W SOSIE PIERNIKOWYM

10 gru 2016
data:post.title
Dzisiaj przepis na pysznego karpia po Toruńsku, czyli nic innego jak staropolski przepis na karpia w wersji light. Jednak zamiast gotować karpia z jarzynami,  ja go upiekłam w piekarniku. Danie smaczne i lekkie, polecam dla osób dbających o linie.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 5-6 dzwonków karpia
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 spora marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • malutka cukinia
  • 1 szklanka bulionu + 1 łyżka masła
                                                                 DODATKOWO : 
  • 4-5 pierniczków bez czekolady i nadzienia
  • 30 g czekolady deserowej 
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawa do piernika do smaku
  • szczypta cynamonu 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka rodzynek
  • 3 śliwki suszone
  • migdały, orzechy do smaku
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Wypatroszonego i pozbawionego łusek karpia myjemy, osuszamy  i dzielimy na dzwonka, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, podpiekamy kawałki karpia z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni, przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C. 
  3. Warzywa obieramy i kroimy w słupki ( cukinie kroimy ze skórką ).
  4. Na wysokiej patelni rozpuszczamy masło wkładamy warzywa ( oprócz cukinii ) i podpiekamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy do momentu częściowego odparowania płynu. Teraz dodajemy cukinię i gotujemy aż płyny odparuję. Warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem. 
  5. Do garnka przekładamy pokrojone śliwki, rodzynki i orzechy, dodajemy miód, masło, wlewamy mleko i zaczynamy gotować na małym ogniu. Po chwili,  dodajemy pokruszone pierniki i czekoladę, mieszając gotujemy aż sos będzie gęsty. Doprawiamy do smaku przyprawami. Studzimy.
  6. Na talerz układamy porcję warzyw, na to kładziemy karpia i polewamy sosem piernikowym. Posypujemy orzechami, natką pietruszki, kiełkami i podajemy. Danie musi być ciepłe. 
  7. Smacznego.



zBLOGowani.pl

1 komentarz