Jajka faszerowane to świetna przekąska. Sprawdzają się na przyjęciach, świętach i w codziennym jadłospisie. Są smaczne i chętnie zjadane. Dzisiaj przepis na jajka z trzema farszami. Polecam.
SKŁADNIKI :
- 10-15 jajek
- 100 g szynki wędzonej lub konserwowej
- 200 g pieczarek
- 100 g łososia wędzonego lub z puszki
- 3 ogórki konserwowe
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE :
- Jajka gotujemy, obieramy, przecinamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka.
- Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnuszka z odrobiną oleju, solą i pieprzem. Podpiekamy do momentu aż płyny całkowicie odparują.
- Szynkę, ogórki, szczypior i łososia drobno kroimy.
- Do żółtek dodajemy przyprawy i majonez, dokładnie ucieramy. Następnie masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy szynkę, część ogórka i szczypior, do drugiej dajemy pieczarki i szczypior. Do trzeciej dodajemy łososia, ogórka i szczypior.
- Do każdej masy dodajemy przyprawy do smaku i po łyżeczce majonezu, dokładnie mieszamy.
- Połówki jajek napełniamy masami, następnie posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy według uznania.
- Jajka nadziewane podajemy od zaraz lub schłodzone.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
smakowite przepisy:)
OdpowiedzUsuńHit każdej Wielkanocy
OdpowiedzUsuń