Dzisiaj podam przepis na klasyczne gołąbki, bardzo smaczne. Przygotowuję je tak jak moja babcia i mama, zawsze się udają i szybko znikają. W dodatku podaję je z sosem który przygotowuję z wywaru gotowanych gołąbków. Są przepyszne, polecam mój przepis.
SKŁADNIKI :
- 1 duża kapusta ( około 2 kg )
- 0,5 kg ryżu
- 700 g mięsa mielonego, mieszanego
- 2 cebule
- 2-3 łyżki smalcu z mięsem ( lub tuszonki )
- 5 ząbków czosnku
- 1łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka pomieszanych papryk (słodka, ostra )
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 litr wody
- 1 łyżka jarzynki
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- do sosu - 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany 18 %
PRZYGOTOWANIE :
- Z kapusty obieramy wierzchnie liście, usuwamy głąb. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wkładamy kapustę, musi być zakryta wodą, i parzymy na małym ogniu około 10 minut. Kiedy liście zaczną odchodzić, wyjmujemy je na talerz.
- Cebulę drobno kroimy i podpiekamy na patelni na smalcu aż się zrumieni.
- Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i podpieczoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Z każdego liścia skroić stwardniałą część od strony głęba.
- Liście napełnić farszem i zwinąć. Przykryć farsz brzegami kapusty, złożyć boki i zwinąć.
- Gołąbki ułożyć w garnku wyłożonymi pozostałymi liśćmi kapusty.
- Wlewamy wodę wymieszaną z jarzynką i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Po 30 minutach wlewamy wymieszany przecier z odrobiną wody. Gotujemy na najmniejszym ogniu do miękkości. Gołąbki zakręcamy i pozostawiamy aż trochę ostygną.
- Wykładamy je delikatnie na talerz.
- Powstały wywar przelewamy go garnka, dodajemy przyprawy ( sól, pieprz ) rozmieszaną mąkę ze śmietaną i wodą, zagotowujemy.
- Gołąbki nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy, smacznego.
Uwielbiam gołąbki.
OdpowiedzUsuń