Paszteciki z kiełbaskami i nadzieniem pieczarkowo- serowym, to smaczna przekąska. Idealne do pracy, na śniadanie itp. Smaczne na ciepło i zimno, polecam.
SKŁADNIKI :
- 550 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- 50-80 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
FARSZ :
- 500 g kiełbasek pysznych lub innych
- 250 g pieczarek podsmażonych
- sól, pieprz do smaku
- 100 g sera tartego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 jako do posmarowania pasztecików
- sezam do posypania
- Drożdże mieszamy z odrobiną mleka, wlewamy je do misy robota. Dodajemy jajko, olej, mleko, wodę cukier, sól i mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, doprawiamy solą i pieprzem, podpiekamy na odrobinie oleju aż płyny odparują. Studzimy, do pieczarek dodajemy ser i ketchup, mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na podłużne pasy na które nakładamy masę pieczarkową i kiełbaski w małych odstępach. Przecinamy ( pokazane na filmiku ) i zwijamy . Układamy na blaszce, smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy serem lub sezamem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 % C, przez około 30 minut. Podajemy ciepłe lub zjadamy zimne.
- W każdej postaci są pyszne, polecam.
Prześlij komentarz