BUŁKI POZNAŃSKIE + FILMIK

29 kwi 2019
data:post.title
Pyszne bułeczki które smakują każdemu. Idealne na śniadanie i kolację, polecam mój przepis. 
Bułki przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. 


SKŁADNIKI : 
  • 550 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka z czubkiem soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 40 g masła
                                                              PRZYGOTOWANIE :
  1. Drożdże, część mleka, cukier oraz masło przekładamy do dzbana robota. Ogrzewamy 2 m/o1/30%C.
  2. Kiedy drożdże są wymieszane, wlewamy jajko, resztę mleka i wodę. Chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy całą mąkę i miksujemy 3-5 minut, obrót 4.
  3. Ciasto odkładamy do miski w ciepłe miejsce aby całkowicie wyrosło. 
  4. Po 30 minutach zagniatamy je ponownie i dzielimy na 10 porcji z których formujemy bułki. 
  5. Pozostawiamy je na 15 minut aby podrosły. 
  6. Następnie na wierzchu nacinamy i pieczemy 30 minut w temperaturze 190 % C, po 15 minutach temperaturę zmniejszamy. 
  7. Bułeczki po ostudzeniu są przepyszne. Polecam. 
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz