Sernik z musem czekoladowym to pyszne, delikatne casto które rozpływa się w ustach. Senik pieczony z mlekiem jest bardzo smaczny i kremowy, połaczony z musem jest wyjątkowo smaczny.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 340 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
- 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
- 250 g kakaowych herbatników + 50 g roztopionego masła
MUS :
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 cukry waniliowe
- 1 śmietanfix
- 100 g czekolady deserowej + 100 g czekolady mlecznej + 100 ml śmietany 30 %
- 1 łyżka z czubkiem ciemnego kakao
- Herbatniki mielimy w mikserze, wlewamy masło, miksujemy aż składniki się lekko skleją.
- Na dno tortownicy o średnicy 24 cm, rozkładamy równomiernie masę herbatnikową i lekko ją dociskamy do dna.
- Jajka przekładamy do misy, dodajemy cukry i ubijamy mikserem aż będą lekko puszyste. Następnie dodajemy cały ser, dalej miksujemy. Wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy budynie. Dokładnie miksujemy masę serową aby nie było grudek.
- Ser wlewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170-180 % C, uważając aby sernik się nie spiekł. Po upieczeniu studzimy.
- Czekolady przekładamy do miski, wlewamy 100 ml śmietany i rozpuszczamy na parze lub mikrofalówce. Mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą, studzimy.
- Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wsypujemy 1 śmietanfix, dalej ubijamy. Na koniec dodajemy ostudzoną czekoladę i przesiane Kakao, dokładnie miksujemy.
- Na zimne ciasto rozkładamy mus czekoladowy, wyrównujemy i odkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Ciasto jest delikatne i smaczne, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz