SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM + FILMIK

1 kwi 2019
data:post.title
Sernik z musem czekoladowym to pyszne, delikatne casto które rozpływa się w ustach. Senik pieczony z mlekiem jest bardzo smaczny i kremowy, połaczony z musem jest wyjątkowo smaczny. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 340 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
  • 250 g kakaowych herbatników  + 50 g roztopionego masła
                                                                        MUS : 
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 śmietanfix
  • 100 g czekolady deserowej + 100 g czekolady mlecznej + 100 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka z czubkiem ciemnego kakao
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Herbatniki mielimy w mikserze, wlewamy masło, miksujemy aż składniki się lekko skleją.
  2. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm, rozkładamy równomiernie masę herbatnikową i lekko ją dociskamy do dna.
  3. Jajka przekładamy do misy, dodajemy cukry  i ubijamy mikserem aż będą lekko puszyste. Następnie dodajemy cały ser, dalej miksujemy. Wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy budynie. Dokładnie miksujemy masę serową aby nie było grudek.
  4. Ser wlewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170-180 % C, uważając aby sernik się nie spiekł. Po upieczeniu studzimy.
  5. Czekolady przekładamy do miski, wlewamy 100 ml śmietany i rozpuszczamy na parze lub mikrofalówce. Mieszamy aż całkowicie się rozpuszczą, studzimy.
  6. Zimną śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie wsypujemy 1 śmietanfix, dalej ubijamy. Na koniec dodajemy ostudzoną czekoladę i przesiane Kakao, dokładnie miksujemy.
  7. Na zimne ciasto rozkładamy mus czekoladowy, wyrównujemy i odkładamy do lodówki na 2 godziny.
  8. Ciasto jest delikatne i smaczne, polecam.
                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

1 komentarz