Szaszłyki w marynacie ketchupowo - musztardowej są wyjątkowo smaczne. Mięsko kruszeje i jest soczyste oraz szybciej się griluje. Szaszłyki przygotowałam z dodatkiem boczku, cukinii, cebuli i papryki.
SKŁADNIKI :
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżka soli
- pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanka oleju
- 4 łyżki ostrego ketchupu
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- papryka ostra tylko do smaku
- 300 g wędzonego boczku
- kilka cebul
- 2 małe cukinie
- 2 czerwone papryki
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso kroimy na kawałki, w kostkę.
- Wszystkie składniki marynaty, łącznie z przyprawami mieszamy w miseczce. Wlewamy wszystko do mięsa i mieszamy. Odkładamy mięso na kilka godzin do lodówki.
- Warzywa kroimy na kawałki, polewamy olejem i mieszamy.
- Boczek kroimy w plastry.
- Nabijamy szaszłyki naprzemiennie mięso z warzywami i boczkiem.
- Grillujemy do momentu aż mięsko będzie miękkie.
- Szaszłyki są przepyszne, polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji aknału ;
Prześlij komentarz