Racuszki z jabłkami przygotowuje się szybko a smakują wybornie. Delikatne i puszyste, po prostu pyszne.
SKłADNIKI :
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2- 3 łyżki cukru
- 30 dkg drożdży
- 1 serek waniliowy 150 g
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 2 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże rozpuszczamy w części ciepłego mleka. Wlewamy do miski i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy łopatką aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy.
- Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
- Na patelnię wlewamy olej, nagrzewamy. Łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy małe racuszki, z jednej i drugiej na złoto.
- Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Po ostudzeniu przekładamy na większy talerz i posypujemy cukrem pudrem.
- Są bardzo smaczne i puszyste. Polecam.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz