Jajka czekoladowe w dodatku nadziewane są wyjątkowo smaczne. Można je przygotować w domu i wychodzi ich około 8 sztuk. Polecam mój przepis na te łakocie.
SKŁADNIKI :
- 150 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 80 g orzechów włoskich
- 1 niecała tubka słodzonego mleczka
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 śmietanfix
- 125 g mascarpone
- dżem brzoskwiniowy do dekoracji
- foremki do jajek
PRZYGOTOWANIE :
- Czekolady rozpuszczamy na parze, kiedy ostygną zaczynamy smarować foremki. Odkładamy je do lodówki. Po zastygnięciu smarujemy następną warstwę, chłodzimy i wyjmujemy jajka z foremek.
- Orzechy mielimy, następnie dodajemy mleczko z tubki, mieszamy. Powstanie klejącą masa. Wypełniamy nią czekoladowe jajka, po łyżeczce na jajko.
- Zimną śmietanę ubijamy z cukrami. Następnie dodajemy śmietanfix, miksujemy. Dodajemy mascarpone i jeszcze chwilkę miksujemy. Masę rozkładamy po łyżce na jajko, wyrównujemy.
- Jajka chwilkę chłodzimy. Na wierzch każdego kładziemy po łyżeczce dżemu brzoskwiniowego. Chłodzomy.
- Jajeczka są bardzo smaczne, polecam.
Prześlij komentarz