Mazurek czekoladowo - orzechowy, to pyszne połączenie orzechów, czekolady i powideł. Jest kruchy i wyjątkowo smaczny. Polecam przygotować to ciasto a zaskoczycie jego smakiem swoich gości.
Mazurka przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik
Link do producenta -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 120 g orzechów włoskich
- 1 jajko
- 60-70 g cukru
NADZIENIE :
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady deserowej
- 200 ml śmietany 30 %
- słoiczek powideł
PRZYGOTOWANIE :
- Orzechy nalerzy rozdrobnić. Dodajemy do nich cukier i jeszcze chwilkę miksujemy.
- Następnie dodajemy masło, chwilkę miksujemy i wsypujemy mąkę, wyrabiamy składniki aż się połączą.
- Ciasto troszkę się kruszy, ale tak ma być. Na blaszkę 25/30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto, równo je dociskając do dna. Pieczemy około 15 minut, w temperaturze 180 % C. Wyjmujemy i studzimy. Następne rozsmarowujemy powidła.
- Śmietanę wlewamy do dzbana robota i dodajemy czekolady, podgrzewamy do 35 % i cięgle mieszamy aż składniki się połączą.
- Po rozpuszczeniu przelewamy do miseczki i odkładamy do ostudzenia.
- Masę czekoladową wylewamy na mazurka. Ciasto chłodzimy około 2 godzin w lodówce. Następnie dekorujemy orzechami. Po zastygnięciu czekolady kroimy na kawałki i podajemy.
- Ciasto jest przepyszne, smacznego. Mazurek przechowujemy w lodówce.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz