Żeberka zapiekane z czerwoną kapustą to przepyszne danie. Mięciutkie żeberka podane z przepyszną, czerwoną kapustą zadowoli nie jednego łasucha.
SKŁADNIKI :
- 1,5 kg mięsistych żeberek
- sól, pieprz, czosnek, słodka i ostra papryka. majeranek do smaku
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do podpieczenia
- 2 liście laurowe
- 2-3 kuli ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu
- 3/4 l wody
KAPUSTA :
- 1/2 główka czerwonej kapusty
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE :
- Żeberka tniemy na średniej wielkości kawałki. Posypujemy przyprawami i mieszamy. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i podsmażamy na złoto na oleju.
- Podsmażone żeberka przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele i pieprz w ziarnkach. zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 1 godziny.
- W między czasie kapustę szatkujemy, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy wszystko na patelnię na której podpiekaliśmy mięso. Doprawiamy ją solą, cukrem i pieprzem i chwilkę podpiekamy. Zakręcamy gaz i wlewamy sok z cytryny, dokładnie kapustę mieszamy.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę, na to żeberka i polewamy 2 chochlami pozostałego wywaru po żeberkach. Naczynie zakrywamy i całość pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180 % C.
- Po tym czasie naczynie wyjmujemy, chwilkę studzimy i podajemy smaczne, delikatne żeberka z porcją kapusty. Całość jest bardzo smaczna. Polecam to danie.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Przepisy wspaniałe wyprobowalam
OdpowiedzUsuń