ŻEBERKA DUSZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE + FILMIK

7 kwi 2019
data:post.title
Żeberka zapiekane z czerwoną kapustą to przepyszne danie. Mięciutkie żeberka podane z przepyszną, czerwoną kapustą zadowoli nie jednego łasucha.


SKŁADNIKI :
  • 1,5 kg mięsistych żeberek
  • sól, pieprz, czosnek, słodka i ostra papryka. majeranek do smaku
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do podpieczenia
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kuli ziela angielskiego
  • kilka kulek pieprzu
  • 3/4 l wody
                                                                   KAPUSTA :
  • 1/2 główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE :
  1. Żeberka tniemy na średniej wielkości kawałki. Posypujemy przyprawami i mieszamy. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i podsmażamy na złoto na oleju.
  2. Podsmażone żeberka przekładamy do garnka, dodajemy liść, ziele i pieprz w ziarnkach. zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 1 godziny.
  3. W między czasie kapustę szatkujemy, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy wszystko na patelnię na której podpiekaliśmy mięso. Doprawiamy ją solą, cukrem i pieprzem i chwilkę podpiekamy. Zakręcamy gaz i wlewamy sok z cytryny, dokładnie kapustę mieszamy.
  4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy  kapustę, na to żeberka i polewamy 2 chochlami pozostałego wywaru po żeberkach. Naczynie zakrywamy i całość pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180 % C.
  5. Po tym czasie naczynie wyjmujemy, chwilkę studzimy i podajemy smaczne, delikatne żeberka z porcją kapusty. Całość jest bardzo smaczna. Polecam to danie.
                                       Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;




 

Prześlij komentarz