Ciasto czekoladowe, lekko wilgotne w dodatku z Mascarpone i truskawkami. Bardzo smaczne i na każdą okazję. Polecam mój przepis. Ciasto przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.
Link do producenta -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 125 g margaryny
- 200 ml mleka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 jajka
- 280 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sodki
- 2-3 łyżki marmolady
KREM
- 200 g mascarpone
- 1 cukier waniliowy
- 300 g truskawek
PRZYGOTOWANIE :
- Do dzbana robota z mieszadełkiem, przekładamy tłuszcz, Kakao i wlewamy mleko. Ogrzewamy do momentu aż składniki się połączą a tłuszcz rozpuści. 3 min/ o 1 temp. 35 % C. Masę studzimy.
- Następnie dodajemy, jajko, marmoladę, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodkę. Dokładnie miksujemy .
- Tortownicę natłuszczamy i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut.
- Ciasto studzimy i obracamy do góry dnem. W razie konieczności ścinamy lekko górę.
- Truskawki kroimy w kostkę.
- Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Posypujemy obficie krojonymi truskawkami i chłodzimy.
- Ciasto jest bardzo smaczne. Polecam.
Prześlij komentarz