CIASTO KAPITAŃSKIE + FILMIK

18 kwi 2019
data:post.title
Pyszne ciasto z kremem adwokatowym i biszkopcikami. Jak dla mnie bardzo smaczne, delikatny biszkopt, krem adwokatowy do tego delicje i bita śmietana. Ciasto nasączyłam pyszną herbatą Teekane Blasck Label herbaty-czarne


SKŁADNIKI : 
           biszkopt : 
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 saszetki herbaty TEEKANE Black Label Lemon
  • 1 szklanka mąki pszennej ( 150 g )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
          Masa ajerkoniakowa : 
  • 700 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 180 ml adwokatu
  • 200 g miękkiego masła
          bita śmietana : 
  • 500 ml śmietany 
  • 2 łyżki cukru + cukier waniliowy
  • 1 łyżka rozpuszczonej żelatyny 
  • kakao do posypania 
  • 1 paczka delicji 
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
  1. Biszkopt - białka ubijamy, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijając dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy do formy 25/30 i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 % C. Studzimy ciasto . 
  2. Herbatę zaparzamy w dużym kubku, słodzimy i studzimy. 
  3. Masa- cześć mleka mieszamy z cukrem i zaczynamy ogrzewać, następnie pozostałe mleko mieszamy z mąkami i wlewamy na ciepłe mleko, gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerz i całkowicie studzimy. Po ostudzeniu masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu, kiedy wszystko się ładnie utrze i masa jest puszysta wlewamy stopniowo adwokat i dalej ucieramy. 
  4. Biszkopt obracamy dnem do góry, nasączamy pożądanie herbatką. Na ciasto wykładamy całą masę, wyrównujemy. Delicje maczamy w herbatce, od spodu biszkopta, wciskamy w masę z małymi odstępami. Ciasto chłodzimy. 
  5. Śmietana - śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i szybko miksujemy. Wykładamy ją na zimne ciasto, posypujemy ciemnym kakao i gotowe. 
  6. Ciasto chłodzimy kilka godzin. 
  7. Ciasto kapitańskie jest bardzo smaczne, polecam. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 





 

Prześlij komentarz