Żurek to bardzo smaczna zupa na zakwasie. Tradycyjny żurek przygotowuje się częściej w ciągu roku, lecz w Wielkanoc ma on wyjątkowy smak. Zupę przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.
Link do producenta -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 150 g boczku wędzonego
- 1-2 białe kiełbasy
- 1 cebula, marchew, pietruszka
- 2-3 ziemniaki
- kawałek selera
- 200 ml zakwasu na żurek
- 2 l wody
- 1 łyżka jarzynki naturalnej
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranku
- 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
- 4 ząbki czosnku
- 3- jajka ugotowane na twardo
- Do dzbana robota wkładamy boczek i cebulę, kiksujemy 8s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek. Wlewamy 2 łyżki oleju i podpiekamy 2 minuty/ 120 C/obr.1
- Następnie dodajemy całą jarzynę i rozdrabniamy, 8 s/ obr.3-4. Dodajemy teraz ziemniaki i rozdrabniamy 3 s / obr 4.
- Wlewamy wodę, dodajemy jarzynkę, liść i ziele. Gotujemy 20 minut /100 C/poz.1. Następnie do zupy dodajemy pokrojoną kiełbasę i czosnek.
- Gotujemy 10 minut 100 C/ obr.1
- Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec wlewamy żurek i zagotowujemy. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego.
- Żurek tak przygotowany jest bardzo smaczny.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Prześlij komentarz