Barszcz czerwony i uszka z grzybami to podstawa dań wigilijnych. Osobiście za nim przepadam, cudowny smak zupy i delikatne a zarazem mocno grzybowe uszka, rewelacyjne danie. Polecam państwu przepis.
FARSZ :
- 100 g suszonych grzybów
- 100 g świeżych pieczarek
- 2 cebule
- 100 g masła
- sól, pieprz do smaku
- 750 g mąki pszennej
- 250 g mąki z semoliny
- kilka łyżek oleju
- ciepła woda do zagniecenia ciasta
- 2 kg buraków czerwonych
- 2 marchewki,1 pietruszka, seler-kawałek
- 1 cebula
- około 3 litry wody
- 2 liście laurowe
- 5 ziarnek ziela angielskiego
- kilka ziarnek pieprzu
- 1 szklanka wywaru z grzybów
- 2 łyżki jarzynki naturalnej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki majeranku
- 3-4 łyżki octu
PRZYGOTOWANIE :
- CIASTO - Składniki na ciasto nalerzy zagnieść. Ciasto nakrywamy miską lub foliowym woreczkiem i odkłądamy na 15 minut aby odpoczęło.
- FARSZ - Grzyby moczymy około 1 godziny, następnie gotujemy je kilka minut i kiedy są miękkie odcedzamy, studzimy i miksujemy rozdrabniaczem lub drobno kroimy.
- Na patelnię przekładamy drobno posiekaną cebule, masło, grzyby i przyprawy. Całość podsmażamy aż cebula i grzyby się zaszklą. Odkładamy farsz do ostudzenia.
- USZKA - ciasto dzielimy na 2 porcje, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, następnie wycinamy 4, lub 5 centymetrowe kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy po odrobinie farszu i sklejamy uszko.
- Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 5 minut licząc czas od wypłynięcia uszek na wierzch wody.
- BARSZCZ - Warzywa obieramy i przekładamy do dużego garnka. 3 buraki zostawiamy i ścieramy je na tarce.
- Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, pieprz, jarzynkę i gotujemy około 30-40 minut, lub jedną godzinę, aż warzywa oddadzą cały aromat do barszczu.
- Całą jarzynę z barszczu wyjmujemy cedzakiem, następnie dolewamy około 1 litra wody.
- NaleŻy go zagotować i teraz dodajemy przeciśnięty czosnek, starte na tarce buraki, sól, pieprz, ocet i majeranek. Mieszamy i próbujemy, w razie konieczności dodajemy jarzynkę.
- Barszcz gotujemy około 5 minut i odcedzamy buraki, doprawiamy ewentualnie do smaku i gotowe.
- Podajemy goroący z uszkami. Smacznego .
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz