CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI + FILMIK

6 gru 2022
data:post.title
Barszcz czerwony i uszka z grzybami to podstawa dań wigilijnych. Osobiście za nim przepadam, cudowny smak zupy i delikatne a zarazem mocno grzybowe uszka, rewelacyjne danie. Polecam państwu przepis. 


          FARSZ :
  • 100 g suszonych grzybów
  • 100 g świeżych pieczarek
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • sól, pieprz do smaku 
         CIASTO : 
  • 750 g mąki pszennej
  • 250 g mąki z semoliny 
  • kilka łyżek oleju 
  • ciepła woda do zagniecenia ciasta
        BARSZCZ : 
  • 2 kg buraków czerwonych 
  • 2 marchewki,1 pietruszka, seler-kawałek
  • 1 cebula 
  • około 3 litry wody 
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarnek ziela angielskiego 
  • kilka ziarnek pieprzu 
  • 1 szklanka wywaru z grzybów
  • 2 łyżki jarzynki naturalnej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki majeranku 
  • 3-4 łyżki octu 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. CIASTO - Składniki na ciasto nalerzy zagnieść. Ciasto nakrywamy miską lub foliowym woreczkiem i odkłądamy na 15 minut aby odpoczęło. 
  2. FARSZ - Grzyby moczymy około 1 godziny, następnie gotujemy je kilka minut i kiedy są miękkie odcedzamy, studzimy i miksujemy rozdrabniaczem lub drobno kroimy. 
  3. Na patelnię przekładamy drobno posiekaną cebule, masło, grzyby i przyprawy. Całość podsmażamy aż cebula i grzyby się zaszklą. Odkładamy farsz do ostudzenia. 
  4.  USZKA - ciasto dzielimy na 2 porcje, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, następnie wycinamy 4, lub 5 centymetrowe kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy po odrobinie farszu i sklejamy uszko. 
  5. Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 5 minut licząc czas od wypłynięcia uszek na wierzch wody. 
  6. BARSZCZ - Warzywa obieramy i przekładamy do dużego garnka. 3 buraki zostawiamy i ścieramy je na tarce. 
  7. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, pieprz, jarzynkę i gotujemy około 30-40 minut, lub jedną godzinę, aż warzywa oddadzą cały aromat do barszczu. 
  8. Całą jarzynę z barszczu wyjmujemy cedzakiem, następnie dolewamy około 1 litra wody.
  9. NaleŻy go zagotować i teraz dodajemy przeciśnięty czosnek, starte na tarce buraki, sól, pieprz, ocet i majeranek. Mieszamy i próbujemy, w razie konieczności dodajemy jarzynkę. 
  10. Barszcz gotujemy około 5 minut i odcedzamy buraki, doprawiamy ewentualnie do smaku i gotowe. 
  11. Podajemy goroący z uszkami. Smacznego . 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz