Karp marynowany i smażony jest bardzo smaczny, nie czuć go mułem a raczej smaczną rybą. Marynata pozbawiła go niepotrzebnego zapachu a uwydatniła smak mięsa rybiego. Przepis uznaję za rewelacyjny, polecam go również państwu.
SKŁADNIKI :
- 1 duży karp
- 2 duże cebule
- sól i pieprz do smaku
- sok z połówki cytryny
- bułka tarta i mąka do panierowania
- 2 jajka
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
- Karpia oczyszczamy, kroimy na dzwonka, przyprawiamy, polewamy sokiem z cytryny i obkładamy cebulą. Pozostawiamy go na 12 godzin w lodówce.
- Wyjmujemy go z cebuli, wycieramy ręcznikami aby był suchy i panierujemy w mace, jajku i bułce tartej, smazymy na złoto, na oleju z jednej i drugiej strony. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę.
- Dzwonka przekładamy na blaszkę, dodajemy podsmażoną cebulę i pieczemy karpia w piekarniku około 15-30 minut w temperaturze 190 - 200 % C.
- Karpia podajemy ciepłego, smacznego.
Prześlij komentarz