SMAŻONE DZWONKA Z KARPIA, MARYNOWANE W CEBULI + FILMIK

18 gru 2022
data:post.title
Karp marynowany i smażony jest bardzo smaczny, nie czuć go mułem a raczej smaczną rybą. Marynata pozbawiła go niepotrzebnego zapachu a uwydatniła smak mięsa rybiego. Przepis uznaję za rewelacyjny, polecam go również państwu. 



SKŁADNIKI : 
  • 1 duży karp 
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku 
  • sok z połówki cytryny 
  • bułka tarta i mąka do panierowania
  • 2 jajka 
  • olej do smażenia 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Karpia oczyszczamy, kroimy na dzwonka, przyprawiamy, polewamy sokiem z cytryny i obkładamy cebulą. Pozostawiamy go na 12 godzin w lodówce. 
  2. Wyjmujemy go z cebuli, wycieramy ręcznikami aby był suchy i panierujemy w mace, jajku i bułce tartej, smazymy na złoto, na oleju z jednej i drugiej strony. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. 
  3. Dzwonka przekładamy na blaszkę, dodajemy podsmażoną cebulę i pieczemy karpia w piekarniku około 15-30  minut w temperaturze 190 - 200 % C. 
  4. Karpia podajemy ciepłego, smacznego. 
 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz