PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI I MASĄ GRYSIKOWĄ + FILMIK

3 gru 2022
data:post.title
Piernik przekładany powidłami i masą grysikową to smaczne i efektowne ciasto. Nie jest rtudne w przygotowaniu a ucieszy smakiem nie jednego domownika, polecam przepis. 



        CIASTO : 
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki powideł
  • 1/2 szklanka mleka 
  • 1 łyżka przyprawy do piernika 
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej ( szklanak ma pojemność 250 ml )
       MASA : 
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru 
  • 7 łyżek kaszy manny 
  • 200 g masła
       DODATKOWO : 
  • powidła 
  • herbatniki 
  • dowolna polewa 
  • wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE :
  1. MASA - do mleka wsypujemy cukier i mannę, mieszając zagotowujemy. Odkładamy do ostygnięcia.
  2. CIASTO - masło, miód, cukier, mleko, powidła podgrzewamy do momentu rozpuszcznia tłuszczu, mieszamy aż masa się połączy. Odkładamy ją od ostudzenia. 
  3. Do misy robota wlewamy zimną masę, dodajemy jajka, kakao i przyprawę do piernika, chwilę miksujemy.
  4. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Ciasto wylewamy do formy 21/31 cm. Pieczemy 35 minut w temperaturze 170 %*, gdyby nie było wypieczone temperaturę nalerzy zwiększyć. 
  5. Ciasto po ostudzeniu przecinamy wzdłuż, na dwie połówki. Jedną układamy w formie, smarujemy ją obficie marmoladą i przykrywamy drugim ciastem. 
  6. Masło o temperaturze pokojowej przekładamy do misy robota i miksując dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny. Mieszamy aż do wyrobienia skladników. 
  7. Masę wykładamy na ciasto i równo ją rozprowadzamy. 
  8. Na masę układamy lekko namoczone herbatniki w ciepłym mleku. 
  9. Na wierzch ciasta wylewamy polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto chłodzimy kilka godzin. Smacznego. 
    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz