Piernik przekładany powidłami i masą grysikową to smaczne i efektowne ciasto. Nie jest rtudne w przygotowaniu a ucieszy smakiem nie jednego domownika, polecam przepis.
CIASTO :
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki powideł
- 1/2 szklanka mleka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej ( szklanak ma pojemność 250 ml )
- 3 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 7 łyżek kaszy manny
- 200 g masła
DODATKOWO :
- powidła
- herbatniki
- dowolna polewa
- wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE :
- MASA - do mleka wsypujemy cukier i mannę, mieszając zagotowujemy. Odkładamy do ostygnięcia.
- CIASTO - masło, miód, cukier, mleko, powidła podgrzewamy do momentu rozpuszcznia tłuszczu, mieszamy aż masa się połączy. Odkładamy ją od ostudzenia.
- Do misy robota wlewamy zimną masę, dodajemy jajka, kakao i przyprawę do piernika, chwilę miksujemy.
- Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Ciasto wylewamy do formy 21/31 cm. Pieczemy 35 minut w temperaturze 170 %*, gdyby nie było wypieczone temperaturę nalerzy zwiększyć.
- Ciasto po ostudzeniu przecinamy wzdłuż, na dwie połówki. Jedną układamy w formie, smarujemy ją obficie marmoladą i przykrywamy drugim ciastem.
- Masło o temperaturze pokojowej przekładamy do misy robota i miksując dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny. Mieszamy aż do wyrobienia skladników.
- Masę wykładamy na ciasto i równo ją rozprowadzamy.
- Na masę układamy lekko namoczone herbatniki w ciepłym mleku.
- Na wierzch ciasta wylewamy polewę i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto chłodzimy kilka godzin. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz