Pyszne mini hamburgery, smaczne domowe bułki, kotlet, sos i warzywa. Idealnie sprawdzają się na przyjęciu i urodzinach, polecam przepis.
CIASTO :
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml ciepłego mleka 3/2 %
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 -płaska łyżeczka soli
- 1 jajko do ciasta
- 1 żółtko + trochę mleka do smarowania bułeczek
- sezam do posypania
KOTLETY :
- 500 g mięsa wieprzowo - wołowego
- 1 cebula starta na tarce
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka musztardy
- płaska łyżeczka suszonego czosnku
- słodka papryka do smaku
- 2 łyżki bułki tartej
SOS :
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki ostrego ketchupu
DODATKOWO :
- 2 cebule pokrojone w talarki
- sałata
- 2-3 pomidory
- świeży ogórek
- ogórki konserwowe
- żółty ser w plastrach
- Z podanych składników wyrabiamy elastyczne, drożdżowe ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy aby wyrosło.
- Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i formujemy 16 małych bułeczek. Układamy je na blaszce i smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem oraz posypujemy sezamem.
- Pozostawiamy je na 15-20 minut aby wyrosły i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut, w temperaturze 180 % *. Po upieczeniu pozostawiamy je aby ostygły.
- Mięso mieszamy z tartą cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni, na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony.
- Na każdy kotlet układamy porcję sera.
- Składniki sosu mieszamy.
- Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy z odrobiną oleju na miękko.
- Bułki przecinamy, smarujemy sosem i układamy na nich - sałatę, plastry pomidora, ogórki, cebulę i kotlet. Całość spinamy wykałaczką.
- Podajemy od razu, smacznego.
Prześlij komentarz