MINI HAMBURGERY + FILMIK

28 gru 2022
data:post.title
Pyszne mini hamburgery, smaczne domowe bułki, kotlet, sos i warzywa. Idealnie sprawdzają się na przyjęciu i urodzinach, polecam przepis.


        CIASTO : 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka 3/2 %
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 1 -płaska łyżeczka soli 
  • 1 jajko do ciasta 
  • 1 żółtko + trochę mleka do smarowania bułeczek 
  • sezam do posypania 
       KOTLETY : 
  • 500 g mięsa wieprzowo - wołowego 
  • 1 cebula starta na tarce 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • płaska łyżeczka suszonego czosnku 
  • słodka papryka do smaku 
  • 2 łyżki bułki tartej 
       SOS : 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 3 łyżki ostrego ketchupu 
      DODATKOWO : 
  • 2 cebule pokrojone w talarki
  • sałata
  • 2-3 pomidory
  • świeży ogórek 
  • ogórki konserwowe
  • żółty ser w plastrach 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne, drożdżowe ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odkładamy aby wyrosło. 
  2. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i formujemy 16 małych bułeczek. Układamy je na blaszce i smarujemy rozmąconym żółtkiem z mlekiem oraz posypujemy sezamem. 
  3. Pozostawiamy je na 15-20 minut aby wyrosły i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut, w temperaturze 180 % *. Po upieczeniu pozostawiamy je aby ostygły. 
  4. Mięso mieszamy z tartą cebulą, jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni, na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. 
  5. Na każdy kotlet układamy porcję sera.
  6. Składniki sosu mieszamy. 
  7. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy z odrobiną oleju na miękko. 
  8. Bułki przecinamy, smarujemy sosem i układamy na nich - sałatę, plastry pomidora, ogórki, cebulę i kotlet. Całość spinamy wykałaczką. 
  9. Podajemy od razu, smacznego. 
     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz