Makowiec zwijany to pyszne tradycyjne i znane ciasto. To bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.
MASA MAKOWA :
- 200 g mielonego maku
- garść rodzynek
- 2 szklanki mleka 3/2 %
- 1/2 szklanka cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki powideł
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 olejek rumowy
- 200 ml ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE :
- Z podanych składników na ciasto wyrabiamy zwate, jednolite ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce aby wyrosło.
- Do maku dodajemy mleko i zagotowujemy mak, nakrywamy pokrywką i parzymy go 1 godzinę, po tym czasie dodajemy resztę składników, mieszamy i masę mamy gotową.
- Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy. Na ciasto rozkładamy masę i zwijamy makowce, zawijamy je w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 centymetr luzu.
- Makowce pieczemy 30 minut w temperaturze 190 % *, funkcja termoobieg.
- Po upieczeniu studzimy je przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sciągamy papier i dekorujemy je czekoladą lub lukrem. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz