MAKOWIEC ZWIJANY + FILMIK

18 gru 2022
data:post.title
Makowiec zwijany to pyszne tradycyjne i znane ciasto. To bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię. 


MASA  MAKOWA : 
  • 200 g mielonego maku 
  • garść rodzynek
  • 2 szklanki mleka 3/2 %
  • 1/2 szklanka cukru 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki miodu 
  • 3 łyżeczki powideł
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • 1 olejek rumowy 
CIASTO : 
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży 
  • 5 łyżek oleju 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru 
  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki gęstej śmietany 
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Z podanych składników na ciasto wyrabiamy zwate, jednolite ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce aby wyrosło. 
  2. Do maku dodajemy mleko i zagotowujemy mak, nakrywamy pokrywką i parzymy go 1 godzinę, po tym czasie dodajemy resztę składników, mieszamy i masę mamy gotową. 
  3. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy. Na ciasto rozkładamy masę i zwijamy makowce, zawijamy je w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 centymetr luzu. 
  4. Makowce pieczemy 30 minut w temperaturze 190 % *, funkcja termoobieg. 
  5. Po upieczeniu studzimy je przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sciągamy papier i dekorujemy je czekoladą lub lukrem. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego. 
  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;   



 

Prześlij komentarz