Bardzo smaczne pierniki w dodatku przekładane marmoladą. Są miękkie zaraz po upieczeniu i nie wymagają leżakowania. Można je upiec na ostatnią chwilę, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 5 łyżek mleka 3/2 %
- 100 g masła
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE :
- Masło, miód, mleko, cukier, kakao i przyprawę do piernika podgrzewamy ciągle mieszając, do momentu aż składniki się połączą. Masę odkładamy aż ostygnie.
- Do misy robota wlewamy ostudzoną masę, dodajemy jajka i resztę składników. Wyrabiamy ciasto.
- Przekładamy je do pojemnika i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Wtedy stwardnieje.
- Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto, następnie wycinamy pierniki.
- Pieczemy je około 6-8 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % *. Należy uważać aby się nie spiekły.
- Studzimy je i można dowolnie dekorować lub ewentualnie tak jak ja posmarować je powidłami lub marmoladą i dwa pierniki do siebie złożyć.
- Można je jeść od razu, smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz