Dzisiaj przepis na bardzo smaczną rybę w zalewie pomidorowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków. Idealna na przyjęcie i święta, polecam przepis.
RYBA :
- 1 kg dowolnej ryby, u mnie kostka ( potrzeba małych kawałków )
- sól do smaku
- do panierki - 2 jajka, trochę mleka, mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
ZALEWA :
- 5 cebul
- 300 g pieczarek
- 4 szklanki wody
- 1 liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego
- 3 ogórki konserwowe
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego -200 g
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanka octu
- szczypta chili - do smaku
PRZYGOTOWANIE :
- Rybę odmrażamy, lekko wyciskamy z nadmiaru płynów i przyprawiamy solą.
- Panierujemy w rozmąconym jajku z mlekiem i mące, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony.
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i pieczarki, dodajemy resztę składników i mieszamy aż zalewa się zagotuje. Do zalewy wkładamy rybę, całość odkładamy na kilka godzin aby wszystko przeszło przyprawami.
- Rybę mozna podawać, smacznego.
Prześlij komentarz