Dzisiaj przepis na bardzo smaczną rybę w zalewie pomidorowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków. Idealna na przyjęcie i święta, polecam przepis. 
       RYBA : 
- 1 kg dowolnej ryby, u mnie kostka ( potrzeba małych kawałków )
 - sól do smaku
 - do panierki - 2 jajka, trochę mleka, mąka do obtoczenia
 - olej do smażenia
 
       ZALEWA : 
- 5 cebul
 - 300 g pieczarek
 - 4 szklanki wody
 - 1 liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego
 - 3 ogórki konserwowe
 - 1 słoiczek przecieru pomidorowego -200 g
 - 5 łyżek cukru
 - 1 łyżka soli
 - 1/2 szklanka octu
 - szczypta chili - do smaku
 
PRZYGOTOWANIE : 
- Rybę odmrażamy, lekko wyciskamy z nadmiaru płynów i przyprawiamy solą.
 - Panierujemy w rozmąconym jajku z mlekiem i mące, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony.
 - Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i pieczarki, dodajemy resztę składników i mieszamy aż zalewa się zagotuje. Do zalewy wkładamy rybę, całość odkładamy na kilka godzin aby wszystko przeszło przyprawami.
 - Rybę mozna podawać, smacznego.
 














Prześlij komentarz