RYBA PANIEROWANA W SMACZNEJ ZALEWIE POMIDOROWEJ + FIMIK

3 gru 2022
data:post.title
Dzisiaj przepis na bardzo smaczną rybę w zalewie pomidorowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków. Idealna na przyjęcie i święta, polecam przepis. 


       RYBA : 
  • 1 kg dowolnej ryby, u mnie kostka ( potrzeba małych kawałków ) 
  • sól do smaku
  • do panierki - 2 jajka, trochę mleka, mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
       ZALEWA : 
  • 5 cebul 
  • 300 g pieczarek
  • 4 szklanki wody
  • 1 liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego 
  • 3 ogórki konserwowe 
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego -200 g 
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli 
  • 1/2 szklanka octu 
  • szczypta chili - do smaku 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Rybę odmrażamy, lekko wyciskamy z nadmiaru płynów i przyprawiamy solą. 
  2. Panierujemy w rozmąconym jajku z mlekiem i mące, smażymy na złoto z jednej i drugiej strony. 
  3. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i pieczarki, dodajemy resztę składników i mieszamy aż zalewa się zagotuje. Do zalewy wkładamy rybę, całość odkładamy na kilka godzin aby wszystko przeszło przyprawami. 
  4. Rybę mozna podawać, smacznego. 
praszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 




 

Prześlij komentarz