Dzisiaj przepis na śledzia pod pierzynką według mojego przepisu. Przygotowałam ją w foremce aby efektownie wyglądała. Jest łatwa w przygotowaniu i smaczna, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 2 ugotowane marchewki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- filety śledziowe ala matias w oleju 460 g
- 3-4 ogórki konserwowe
- majonez
- sól, pieprz do smaku
- sałata, szczypior do ozdoby
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, łącznie z marchewką. Obieramy, studzimy i kroimy wszystkie warzywa, jajka, ogórki i cebule w kostkę.
- Śledzie odcedzamy i kroimy w małe kawałki.
- Podłużną foremkę (keksówkę ) wykładamy folią spożywczą, na dno rozkładamy potarte na tarce żółtko, po bokach tarte białko, następnie smarujemy wszystko majonezem. Na to ziemniaki, przyprawiamy sola i pieprzem. Następnie rozkladamy śledzia, smarujemy całość majonezem, na ro, krojony ogórek, cebula, marchew i wierzch smarujemy ponownie majonezem. Sałatkę odkładamy aby się schłodziła.
- Wyjmujemy ja na podłużny talerz i podajemy udekorowaną szczypiorkiem. Smacznego.
Prześlij komentarz