Bardzo smaczna szynka bez peklosoli i przygotowana w domu. Nalerzy ją tylko zapeklować i gotować 2 razy po 10 minut, wychodzi aromatyczna, miękka idealna na kanapki.
SKŁADNIKI :
- 1 kg i 300 g szynki wieprzowej ( najlepiej kulka )
- na 1 litr wody 1 łyżka z czubkiem soli
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ząbków czosnku
- 3 ziela angielskie
- około 10 ziarnek pieprzu
- 1 łyżka majeranku
DO GOTOWANIA :
- około 3 litry wody
- 1 łyżka soli
- czosnek
- liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE :
- Przygotowujemy w garnku zalewę, musi być ona słona, wkładamy szynkę i odkładamy na 3 dni w chłodne miejsce, mięso musi być zakryte zalewą.
- Po tym czasie wyjmujemy ją, związujemy sznurkiem aby nadać kształt szynki i przygotowujemy zalewę do gotowania. Wkładamy tam szynkę i gotujemy na małym ogniu 10 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Zakrecamy gaz i pozostawiamy szynkę w tej wodzie do nastepnego dnia. Ja garnek odłożyłam do lodówki.
- Na następny dzień również szynkę zagotowujemy i gotujemy 10 minut - licząc czas od zagotowania się wody. Szynkę pozostawiamy w zalewie do nastepnego dnia. Około 10 godzin.
- Po tym czasie wyjmujemy ją, zdejmujemy sznurek i kroimy, smacznego.
Prześlij komentarz