GOTOWANA SZYNKA WIEPRZOWA + FILMIK

18 gru 2022
data:post.title
Bardzo smaczna szynka bez peklosoli i przygotowana w domu. Nalerzy ją tylko zapeklować i gotować 2 razy po 10 minut, wychodzi aromatyczna, miękka idealna na kanapki. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg i 300 g szynki wieprzowej ( najlepiej kulka )
  • na 1 litr wody 1 łyżka z czubkiem soli 
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • około 10 ziarnek pieprzu 
  • 1 łyżka majeranku 
DO GOTOWANIA : 
  • około 3 litry wody
  • 1 łyżka soli
  • czosnek
  • liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1/2 łyżeczka pieprzu 
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Przygotowujemy w garnku zalewę, musi być ona słona, wkładamy szynkę i odkładamy na 3 dni w chłodne miejsce, mięso musi być zakryte zalewą. 
  2. Po tym czasie wyjmujemy ją, związujemy sznurkiem aby nadać kształt szynki i przygotowujemy zalewę do gotowania. Wkładamy tam szynkę i gotujemy na małym ogniu 10 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Zakrecamy gaz i pozostawiamy szynkę w tej wodzie do nastepnego dnia. Ja garnek odłożyłam do lodówki. 
  3. Na następny dzień również szynkę zagotowujemy i gotujemy 10 minut - licząc czas od zagotowania się wody. Szynkę pozostawiamy w zalewie do nastepnego dnia. Około 10 godzin. 
  4. Po tym czasie wyjmujemy ją, zdejmujemy sznurek i kroimy, smacznego. 
  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;   


 

Prześlij komentarz