Dzisiaj podam przepis na smaczne paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami, idealne do barszczu i nie tylko, polecam przepis.
FARSZ :
- 1 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, magi do smaku
- olej do podsmażenia farszu
CIASTO :
- 850 g mąki pszennej, tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka ( w razie konieczności należy dolać więcej )
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 1/4 szklanka oleju
- sól - 2 płaskie łyżeczki
- 1 jajko do posmarowania pasztecików
- sezam, kminek do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Kiszoną kapustę gotujemy z odrobina jarzynki do miękkości, odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oleju z solą i pieprzem. Kiedy płyny odparują dodajemy kapustę kiszoną i chwilkę podsmażamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
- Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy aż wyrośnie.
- Następnie przekładamy je na stolnicę, dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na podłużny prostokąt który dzielimy na paski. Na każdy pasek nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi ciasta. Wałek kroimy na małe paszteciki.
- Uładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy sezamem, kminkiem lub czarnuszką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190% *, około 20 minut.
- Podajemy do barszczu ciepłe lub zimne.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz