PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI + FILMIK

1 gru 2022
data:post.title
Dzisiaj podam przepis na smaczne paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami, idealne do barszczu i nie tylko, polecam przepis. 


FARSZ :
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, magi do smaku
  • olej do podsmażenia farszu 
                                                                           CIASTO : 
  • 850 g mąki pszennej, tortowej 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka ( w razie konieczności należy dolać więcej )
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanka oleju 
  • sól - 2 płaskie łyżeczki
DODATKOWO : 
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • sezam, kminek do posypania 
                                                                  PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kiszoną kapustę gotujemy z odrobina jarzynki do miękkości, odcedzamy, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. 
  2. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na oleju z solą i pieprzem. Kiedy płyny odparują dodajemy kapustę kiszoną i chwilkę podsmażamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy aż wyrośnie. 
  4. Następnie przekładamy je na stolnicę, dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na podłużny prostokąt który dzielimy na paski. Na każdy pasek nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi ciasta. Wałek kroimy na małe paszteciki. 
  5. Uładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy sezamem, kminkiem lub czarnuszką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190% *, około 20  minut. 
  6. Podajemy do barszczu ciepłe lub zimne. 
                                   Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 


 

Prześlij komentarz