Pyszne śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli i ogórka, idealne na święta i nie tylko, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- filety śledziowe, ala matias 600 - 700 g
- 3 spore cebule
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 5- 6 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- 3 ogórki konserwowe
- słodka i ostra papryka do smaku
- Śledzie nalerzy wymoczyć w zimnej wodzie, następnie odcedzamy je i kroimy na kawałki.
- Na patelin podsmażamy cebulę, na oleju. Lekko solimy, kiedy już cebula zmięknie wlewamy wodę, dodajemy przecier, ketchup, slodka i ostrą paprykę, musztardę i mieszamy.
- Nastepnie kiedy sos już ładnie się połączył dodajemy ogórki, cukier i ocet.
- Zalewę zakręcamy i studzimy. Do zimnego sosu dodajemy śledzie i mieszamy. Przekładamy je do słoików i odkładamy do lodówki.
- Podajemy na drugi dzień.
Prześlij komentarz