PIZZA Z SZYNKĄ, SALAMI I PIECZARKAMI NA PUSZYSTYM CIEŚCIE + FILMIK

28 wrz 2013
data:post.title
Pizza z szynką, salami I dodatkami to jedna z pyszniejszych jakie piekę w dodatku, jest na puszystym cieście. Przygotowana w domu smakuje rewelacyjnie i jest jej sporo.


                                                                 SKŁADNIKI :
  • 4 szklanki mąki pszennej ( 120-150 g szklanka )
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
  • 4 łyżki oleju 
                                                         SOS  POMIDOROWY :
  • 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu ostrego
  • 1/4 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczka bazylii 
Składniki sosu do pizzy przekładamy do miseczki, dokładnie mieszamy, odstawiamy.

                                                                       DODATKI : 
  • 150 g szynki w plastrach
  • 100 g salami w plastrach
  • 300 g sera żółtego gouda
  • 1/2 puszka kukurydzy
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka 
                                                               PRZYGOTOWANIE :
  1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, wlewamy mleko, dodajemy cukier i dokładnie rozcieramy. 
  2. Mąkę, zioła prowansalskie, olej, sól i rozpuszczone drożdże przekładamy do misy robota, wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Po wyrobieniu miskę nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, na 30 minut do wyrośnięcia. 
  3. Blaszkę z piekarnika posypujemy mąką. 
  4. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i formujemy kulę którą rozciągamy palcami na blaszce, podsypując mąką. 
  5. Rozsmarowujemy sos, na to kładziemy szynkę i salami, oraz pieczarki z cebulą, paprykę i kukurydzę. Posypujemy tartym serem i odkładamy na 15 minut aby wyrosła. 
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 *C, przez 20-25 minut, uważając aby pizza się nie spiekła, wtedy w razie konieczności zmniejszamy temperaturę do 180-170 % C.
  7. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z ulubionym sosem. 
  8. Smacznego. 
                                    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 




5 komentarzy

  1. mogłabyś dać znać czy pizza z tej specjalnej blaszki różni się od pizzy pieczonej na zwykłej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,jestem bardzo zadowolona z mojej blaszki na pizzę a różni się tym od zwykłej blaszki że ciasto szybciej się piecze,jest bardziej chrupiące i lepiej wypieczone i nie przywiera do dna.Szczerze polecam taki zakup :)

      Usuń
  2. Mniam, widać że ciasto wyszło bardzo puszyste, ja takie blaszki kupowałam w Lidlu po 2 sztuki i jestem bardzo zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze ja też się przymierzam do blaczki na pizze, albo do kamienia. Ja wczoraj też robiłam pizzę. Dla dzieci osobno z szynką i serem żółtym, a dla Nas z innymi składnikami

    OdpowiedzUsuń