SKŁADNIKI :
- 10 jajek ugotowanych na twardo i obranych
 
- 1 kg czerwonych buraków
 - pęczek włoszczyzny ( marchew, kawałek selera, pietruszka, por)
 - 3 ząbki czosnku
 - 4 łyżki soku z cytryny
 - 1 liść laurowy
 - 2 ziarnka ziela angielskiego
 - 4 ziarnka pieprzu
 - 1 łyżeczka suszonego majeranku
 - sól, pieprz do smaku
 
- Warzywa przekładamy do garnka z ziele i pieprzem. Dodajemy obrane i pokrojone buraczki, oprócz jednego.
 - Wlewamy 1,5 - 2 litry wody, gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 40 minut. Barszcz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz sok z cytryny do smaku.
 - Dla uzyskania ładnego koloru dodajemy na koniec naszego, jednego buraczka, startego na drobnej tarce jarzynowej, mieszamy i tylko zagotowujemy.
 - Barszcz odcedzamy, w razie konieczności doprawiamy, powinien być lekko ostry.
 - Do barszczu dodajemy jajka i całość, po ostygnięciu odkładamy do lodówki na kilka godzin. Jajka szybko się barwią, są smaczne i o ładnym kolorze. Układamy je na talerzu, przecięte na pół do barszczu. Smacznego.
 








Jakie ładne te jajeczka :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :) przydałyby się takie na świątecznym stole :D
OdpowiedzUsuńEirenee [ lightlife.blog.pl ]
Kocham takie przepisy! :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają takie jajeczka:)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt życzę!