JAJA MARYNOWANE W CZERWONYM BARSZCZU

17 kwi 2014
data:post.title
Jajeczka marynowane w barszczu,to szybka alternatywa dla tych co nie chcą czekać kilka dni na barwienie jajek w zwykłej marynacie,która ciągnie się kilka dni.Mój sposób na takie jajka jest świetny,a w dodatku mamy barszcz do wypicia.Jajka są smaczne,mniej kwaśne i ładnie zabarwione.


                                                               SKŁADNIKI : 
  • 10 jajek ugotowanych na twardo i obranych 
                                                               BARSZCZ : 
  • 1 kg czerwonych buraków
  • pęczek włoszczyzny ( marchew, kawałek selera, pietruszka, por)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku 
                                                          PRZYGOTOWANIE : 
  1. Warzywa przekładamy do garnka z ziele i pieprzem. Dodajemy obrane i pokrojone buraczki, oprócz jednego.
  2. Wlewamy 1,5 - 2 litry wody, gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 40 minut. Barszcz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz sok z cytryny do smaku.
  3. Dla uzyskania ładnego koloru dodajemy na koniec naszego, jednego buraczka, startego na drobnej tarce jarzynowej, mieszamy i tylko zagotowujemy.
  4. Barszcz odcedzamy, w razie konieczności doprawiamy, powinien być lekko ostry.
  5. Do barszczu dodajemy jajka i całość, po ostygnięciu odkładamy do lodówki na kilka godzin. Jajka szybko się barwią, są smaczne i o ładnym kolorze. Układamy je na talerzu, przecięte na pół do barszczu. Smacznego.

4 komentarze

  1. Pięknie wyglądają :) przydałyby się takie na świątecznym stole :D

    Eirenee [ lightlife.blog.pl ]

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyglądają takie jajeczka:)
    Radosnych Świąt życzę!

    OdpowiedzUsuń