SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

27 kwi 2014
data:post.title
Dzisiejsza propozycja na niedzielne ciasto to sernik z dodatkiem brzoskwiń, wyszedł na prawdę świetny. Delikatny, wilgotny i puszysty w środku. Bez dodatku margaryny, masa serowa jest o wiele lżejsza  i sernik lepiej rośnie. Polecam mój przepis na pyszny i lekki serniczek :)


                                                                     CIASTO : 
  • 2 szklanki mąki 
  • 150 g margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Składniki na ciasto zagniatamy, ciasto wyjdzie elastyczne, lekko klejące. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

                                                         SKŁADNIKI NA SER : 
  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru 40 g 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka brzoskwiń
                                                           PRZYGOTOWANIE : 

Cukier i cukier waniliowy ucieramy mikserem z żółtkami, aż masa podwoi swoją objętości. Dodajemy cały ser, miksujemy. Następnie wsypujemy budyń i mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie ale dokładnie łączymy wszystkie składniki, najlepiej użyć teraz łyżki.
Brzoskwinie odcedzamy, kroimy w kostkę.
Ciasto rozkładamy na dnie blaszki 25/30, wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je również równomiernie rozkruszyć i docisnąć do blaszki.
Część brzoskwiń rozkładamy na kruchym spodzie, (ciasta nie podpiekam i również sernik wychodzi wyrośnięty).
Następnie wylewamy masę serową a na wierzch układamy resztę pokrojonych brzoskwiń.
Sernik pieczemy w niskiej temperaturze (unikniemy spieczenia i wysuszenia sera), 160-170 *C,przez 1 godzinę.
Sernik studzimy około 1 godziny w piekarniku, nie otwierając drzwiczek.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem i podajemy, sernik jest przepyszny na drugi i trzeci dzień.
Smacznego.




5 komentarzy

  1. to również i mój ulubiony sernik:D miałam w święta wielkanocne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, taki świeży, muszę zrobić, od dawna już do serników kupuję ten wiaderkowy Pilos z lidla, jest super, bez żadnych dopełniaczy :)

    OdpowiedzUsuń