Botwinka to dla mnie obowiązkowa zupa przygotowana wiosną. Bardzo smaczna, pełna wartości odżywczych a w dodatku uboga w kalorie.Myślę że większość z nas ją uwielbia.
SKŁADNIKI :
- 1 pęczek botwinki z buraczkami (jeżeli botwinka nie ma jeszcze buraczków, należy dodać dużego buraczka)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka, kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 1 kostka rosołowa
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 2 litry wody
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
Jarzyny obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ( łącznie z buraczkiem), przekładamy do garnka, dodajemy kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Kiedy jarzyny zmiękną, i zupa jest prawie gotowa,na koniec wrzucamy umyte i pokrojone liście buraczka. Następnie zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy z odrobiną śmietany i ugotowanymi jajkami na twardo. Pyszna również na drugi dzień. Smacznego.
Oj jak ja dawno jej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńChyba w dzieciństwie jak mi mama robiła.
Polecam ją przygotowac, talerz zdrowia na pewno się przyda :)
Usuń