BOTWINKA

21.06.2014
data:post.title
Botwinka to dla mnie obowiązkowa zupa przygotowana wiosną. Bardzo smaczna, pełna wartości odżywczych a w dodatku uboga w kalorie.Myślę że większość z nas ją uwielbia.


                                                              SKŁADNIKI : 
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami (jeżeli botwinka nie ma jeszcze buraczków, należy dodać dużego buraczka)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka, kawałek selera 
  • 3 ziemniaki
  • 1 kostka rosołowa 
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 litry wody
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
Jarzyny obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ( łącznie z buraczkiem), przekładamy do garnka, dodajemy kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Kiedy jarzyny zmiękną, i zupa jest prawie gotowa,na koniec wrzucamy umyte i pokrojone liście buraczka. Następnie zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy z odrobiną śmietany i ugotowanymi jajkami na twardo. Pyszna również na drugi dzień. Smacznego.


2 komentarze

  1. Oj jak ja dawno jej nie jadłam.
    Chyba w dzieciństwie jak mi mama robiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ją przygotowac, talerz zdrowia na pewno się przyda :)

      Usuń