PIERSI Z KURCZAKA W TORTILLA CHIPS Z SOSEM MUSZTARDOWYM

21 cze 2014
data:post.title
Piersi z kurczaka w skorupce z chipsów kukurydzanych. Bardzo chętnie zjadane na imprezach i nie tylko.
Wyglądem przypominają KFC, w smaku pyszne, jednak z sosem jeszcze smaczniejsze. Dzieci wręcz się nimi zajadały, polecam.


                                                               SKŁADNIKI : 

  • 4 filety z kurczaka 
  • 2 szklanki drobno pokruszonych chipsów kukurydzanych tortilla 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • sól, ostra papryka i czosnek w proszku do smaku
                                                      SOS MUSZTARDOWY : 

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta oregano i bazylii 
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
Składniki sosu dokładnie mieszamy, doprawiamy przyprawami. Odkładamy do schłodzenia.

                                                        PRZYGOTOWANIE : 

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy. Pokruszone chipsy przekładamy do miski, do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy. Do trzeciej wsypujemy mąkę. Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oliwy, filety obtaczamy w mące, następnie w jajku a na koniec w chipsach. Panierowane piersi układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folia aluminiową (unikniemy spieczenia chipsów ) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 *C, pieczemy około 40 minut. Ja pod koniec pieczenia zdjęłam  folię aluminiową i pozwoliłam mięsu lekko się podpiec.
Podajemy piersi  pokrojone na kawałki lub w całości, polane sosem musztardowym z dodatkiem  frytek i surówką.
Przy krojeniu mięsa, panierka trochę odpada, więc dobrze jest kroić mięso  na większe kawałki.
Smacznego.






Prześlij komentarz