Wyglądem przypominają KFC, w smaku pyszne, jednak z sosem jeszcze smaczniejsze. Dzieci wręcz się nimi zajadały, polecam.
SKŁADNIKI :
- 4 filety z kurczaka
- 2 szklanki drobno pokruszonych chipsów kukurydzanych tortilla
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, ostra papryka i czosnek w proszku do smaku
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki majonezu
- szczypta oregano i bazylii
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy. Pokruszone chipsy przekładamy do miski, do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy. Do trzeciej wsypujemy mąkę. Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oliwy, filety obtaczamy w mące, następnie w jajku a na koniec w chipsach. Panierowane piersi układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folia aluminiową (unikniemy spieczenia chipsów ) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 *C, pieczemy około 40 minut. Ja pod koniec pieczenia zdjęłam folię aluminiową i pozwoliłam mięsu lekko się podpiec.
Podajemy piersi pokrojone na kawałki lub w całości, polane sosem musztardowym z dodatkiem frytek i surówką.
Przy krojeniu mięsa, panierka trochę odpada, więc dobrze jest kroić mięso na większe kawałki.
Smacznego.
Prześlij komentarz