MAKARON PENNE ZE SZPINAKIEM I FETĄ

17.06.2014
data:post.title
Dzisiaj proponuję  coś w miarę lekkiego na obiad, czyli makaron pełnoziarnisty penne z szpinakiem i fetą.
Danie bardzo szybkie w przygotowaniu a jakie smaczne.


                                                                 SKŁADNIKI : 

  • 250 g makaronu penne, u mnie pełnoziarnisty
  • 300 g mrożonego szpinaku, polecam z Lidla (Green Grocers) z dodatkiem śmietany
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 cebula
  •  2 łyżki oleju 
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz do smaku 
  • 100 g sera fety, pokrojonej w kostkę 
                                                      PRZYGOTOWANIE : 

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy.
  2. W garnku podpiekamy na oliwie cebulę, dodajemy szpinak, podgrzewamy aż całkowicie się rozmrozi,możemy dolać troszkę wody, gdyby był zbyt gęsty.
  3. Dusimy 2-3 minuty, dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku.
  4. Nakładamy na talerze porcje makaronu, polewamy szpinakiem, posypujemy serem.
  5. Smacznego.




4 komentarze

  1. To jedno z moich ulubionych połączeń: makaron, szpinak i ser feta...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwialbiam taki makaron i feta ach, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie makaronowe dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentuje, też kupuję szpinak w Lidlu, z dodatkiem śmietany, lekko doprawiony, pycha :)

    OdpowiedzUsuń