BISZKOPT CZEKOLADOWY :
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 duże łyżki z czubkiem, ciemnego kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
Tortownicę wykładamy folią aluminiową, wylewamy cisto i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 *C. Biszkopt nie rośnie zbyt wysoki, więc proszę się nie martwić, jednak da się go przeciąć na dwie połowy a górkę, która powstanie na środku ciasta ścinamy i kruszymy.
ŚMIETANA Z TRUSKAWKAMI :
- 2 kubeczki śmietany 30 % po 200 ml ( użyłam Pilos z Lidla)
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 20 dkg truskawek
- 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
- 1/2 szklanki gorącej,przegotowanej wody
- trochę dowolnych owoców do dekoracji ciasta
Truskawki oczyszczamy, myjemy, rozdrabniamy w miseczce widelcem na papkę.
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i galaretkę, po rozpuszczeniu i ostygnięciu dodajemy do niej rozgniecione truskawki, mieszamy i pozostawiamy aż całkowicie ostygnie.
Bardzo zimne śmietany ( dobrze jest je przed ubijaniem włożyć na 20 minut do zamrażarki ) , przelewamy do wysokiego naczynia, wsypujemy cukry i ubijamy robotem na sztywno. Następnie wlewamy do śmietany truskawki z galaretką, jeszcze chwilkę mieszamy i odkładamy masę do lodówki na kilka minut, aż trochę stężeje.
Z biszkoptu ścinamy górkę która powstała na czubku ciasta, kruszymy ją a ciasto kroimy wzdłuż na dwie równe połówki.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy część śmietany, przykrywamy drugą połówką i wykładamy resztę masy, którą równo rozsmarowujemy również na boki ciasta.
Na sam wierzch wysypujemy pokruszone ciasto,lekko je dociskając. Całość dekorujemy letnimi owocami i listkami mięty. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Podajemy schłodzone.
Smacznego.
Boskie, piękne, wygląda przepysznie, zapraszam do siebie na cappuccino, też ze śmietanką Pilos, mniam :)
OdpowiedzUsuńdla mnie to już nie ciasto, to piękny tort:) naprawdę wyszedł ci boski!
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda, a pewnie smakuje nieziemsko!
OdpowiedzUsuńAle piękne i kuszące ciacho :)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tort czekoladowy. Uważam, że idealnie pasuje na urodziny i inne wyjątkowe okazje. Z początku miałam problem z biszkoptem ale od kiedy korzystam z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ zawsze wychodzi idealny. Stałam się prawdziwą mistrzynią tortów czekoladowych.
OdpowiedzUsuń