CUKINIA NADZIEWANA MIĘSEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANA NA CZERWONEJ FASOLCE

23.06.2014
data:post.title
Cukinia to wspaniałe, letnie warzywo idealne do nadziewania a można ją przygotować na wiele sposobów.
Dzisiaj nadziałam je mięsem mielonym z pieczarkami i cebulą, do tego czerwona fasola i pomidory na których cukinie się zapiekały. Połączenie pyszne. Polecam :)


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 3 średnie cukinie 
  • 20 dkg pieczarek poszatkowanych,lekko podpieczonych na patelni
  • 30 dkg mięsa mielonego 
  • 1 duża cebula pokrojona na małe kawałki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jajko 
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, do smaku, odrobina bazylii 
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę 
  • 1/2 opakowania sera fety 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
                                                             PRZYGOTOWANIE :
Cukinie przecinamy wzdłuż, miękki środek należy wydrążamy  łyżeczką, który kroimy w kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone,miękki środek z cukinii, poszatkowane pieczarki, cebulę, czosnek, część poszatkowanej natki, przyprawy i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Cukinie napełniamy farszem, lekko go dociskając.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy na dno fasolę z puszki wymieszaną z pokrojonymi pomidorami, doprawiamy masę do smaku solą, pieprzem i papryką.
Na fasolę układamy nadziane cukinie. Ja piekłam je w dwóch naczyniach żaroodpornych.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C, przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia rozsypujemy na cukinie ser fetę, danie podajemy ciepłe.
 Smacznego







1 komentarz

  1. Pyszności :)
    Uwielbiam cukinie w kazdej postaci i moglabym ja jesc i jesc bez konca!

    Zapraszam do mnie!
    Dziś kotleciki z kalafiora :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń