Dzisiaj nadziałam je mięsem mielonym z pieczarkami i cebulą, do tego czerwona fasola i pomidory na których cukinie się zapiekały. Połączenie pyszne. Polecam :)
SKŁADNIKI :
- 3 średnie cukinie
- 20 dkg pieczarek poszatkowanych,lekko podpieczonych na patelni
- 30 dkg mięsa mielonego
- 1 duża cebula pokrojona na małe kawałki
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, do smaku, odrobina bazylii
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1/2 opakowania sera fety
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Cukinie przecinamy wzdłuż, miękki środek należy wydrążamy łyżeczką, który kroimy w kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone,miękki środek z cukinii, poszatkowane pieczarki, cebulę, czosnek, część poszatkowanej natki, przyprawy i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Cukinie napełniamy farszem, lekko go dociskając.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy na dno fasolę z puszki wymieszaną z pokrojonymi pomidorami, doprawiamy masę do smaku solą, pieprzem i papryką.
Na fasolę układamy nadziane cukinie. Ja piekłam je w dwóch naczyniach żaroodpornych.
Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C, przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia rozsypujemy na cukinie ser fetę, danie podajemy ciepłe.
Smacznego
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinie w kazdej postaci i moglabym ja jesc i jesc bez konca!
Zapraszam do mnie!
Dziś kotleciki z kalafiora :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Pyszności u ciebie niedawno robiłam coś takiego palce lizać cukinia jest pycha http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) ja również ją uwielbiam, pozdrawiam.
Usuń