SKŁADNIKI :
- 1 świeży brokuł
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 białej części pora
- kawałek selera
- 3-4 ziemniaki
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka masła naturalnego
- sól, pieprz, odrobina magi do smaku
- 100 g serka topionego, kremowego
- 2 litry wody
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki. Przekładamy wszystko do garnka (oprócz brokuła ) i podpiekamy na maśle, Wlewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy około 20 minut. Kiedy jarzyny zmiękną dodajmy brokuł oraz serek pokrojony na kawałki, delikatnie mieszamy, aż serem się rozpuści. Na koniec doprawiamy zupę do smaku. Zupa wyszła pyszna i lekko kremowa.
Uwielbiam zupę brokułową.
OdpowiedzUsuń