KOTLETY Z KALAREPY I SERA

12.06.2014
data:post.title
Dzisiaj polecę troszkę inne kotlety z kalarepy i sera, niż tradycyjne schabowe, idealne na niecodzienny obiad, na upalne dni i nie tylko.


                                                               SKŁADNIKI : 
  • 1 duża kalarepa lub dwie małe
  • 3-6 plastrów sera żółtego 
  • 2 jajka + odrobina mleka 
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • sól pieprz do smaku 
  • olej do smażenia 
Kalarepę obieramy, następnie tniemy na plastry nie grubsze niż pół centymetra.W średnim garnku zagotowujemy wodę z solą, do wrzątku wkładamy plastry kalarepy i gotujemy około 10 minut. Kalarepa nie może być za miękka, musi być al dente, następnie odcedzamy i studzimy.
Ostudzone plastry doprawiamy sola i pieprzem, kładziemy po kawałku sera i przykrywamy drugim plastrem. Panierujemy w rozmąconym jajku z mlekiem, mące, jajku i bułce tartej. Pieczemy na patelni, na rozgrzanym oleju, po kilka minut z jednej i drugiej strony aż ładnie się zarumienią.
Podajemy ciepłe jako dodatek do obiadu.
Smacznego .


3 komentarze