PIERŚ Z KURCZAKA ZE SMAŻONYMI WARZYWAMI I MAKARONEM

11.06.2014
data:post.title
Bardzo lubię dania typu makaron-warzywa i mięso,myślę że niejednej osobie ono posmakuje.Przygotowałam je w wersji na ostro, jednak dodatki przypraw regulujemy sami.Polecam to smaczne i proste danie.


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 1 cała pierś z kurczaka 
  • 2 łyżki świeżego,startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól,pieprz,ostra papryka do smaku
Składniki na marynatę mieszamy w miseczce,nacieramy nią mięso które pozostawiamy w lodówce na około 1 godzinę aby dobrze przeszło przyprawami.
Mięso pieczemy na patelni lub piekarniki albo grillu .Każdy sposób jest dobry,ja piekłam na patelni,pod przykryciem z odrobiną oleju.Czas pieczenia około 20-25 minut.Upieczoną pierś kroimy w paski.

                                                        MAKARON Z WARZYWAMI : 
  • 1 opakowanie makaronu chow mein 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego imbiru
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 2 marchewki obrane i pokrojone w słupki
  • biała część pory, pokrojona w słupki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 2 papryczki chilli,pozbawione pestek i drobno pokrojone 
  • 500 g groszku cukrowego 
  • 1 opakowanie dowolnych warzyw na patelnię 
  • sól pieprz do smaku 
  • odrobina sosu słodko-pikantnego do polania mięsa
  • 1 szklanka bulionu 
                                                             PRZYGOTOWANIE : 

Makron zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy aż napęcznieje na około 5 minut i odcedzamy.
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy czosnek i imbir,lekko podsmażamy następnie dodajemy wszystkie warzywa oprócz groszku, zalewamy częścią bulionu i dusimy około 15-20 minut,pod koniec dodajemy groszek cukrowy.
Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron, wszystkie składniki szybko mieszamy.Makaron z warzywami polewamy sosem sojowym, chwilę smażymy w celu zredukowania sosu, delikatnie mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem.
Za pomocą szczypców nakładamy makaron na talerze, na makaronie układamy kawałki mięsa i polewamy sosem słodko-pikantnym.
Smacznego.




3 komentarze