W prostocie pychota, polecam.
SKŁADNIKI :
- 2 pstrągi wypatroszone
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru Pudliszki 30 %
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżka tartego imbiru
- ostra papryka w proszku do smaku
- natka pietruszki do posypania
Umyte i osuszone pstrągi nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach z każdej strony. Doprawiamy ryby solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy przecier, czosnek, imbir, olej, sok z cytryny i papryki w proszku. Powstała marynatą nacieramy pstrągi z każdej strony, w środku również.
Ryby grillujemy po kilka minut z każdej strony, lub pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Upieczone posypujemy natką pietruszki.
Smacznego.
Lubię rybki, u nas w Lidlu zawsze w piątki są świeże pstrągi, ja uwielbiam z grilla, z masełkiem i czosnkiem, mniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńW sumie tak przyrządzona ryba musi smakować i jak widzę po zdjęciach to jestem przekonany, że tak właśnie jest. Ja również jestem zdania, że bardzo fajne przepisy na dania rybne możemy znaleźć w https://mowisalmon.pl/przepisy/ więc polecam każdemu aby tam zajrzeć.
OdpowiedzUsuń