PSTRĄG PIECZONY W SOSIE POMIDOROWYM

21.06.2014
data:post.title
Przepis na pieczonego pstrąga jest bardzo prosty i niewiarygodnie smaczny za sprawą pysznego, pomidorowego sosu z dodatkiem imbiru i czosnku.
W prostocie pychota, polecam.


                                                               SKŁADNIKI : 
  • 2 pstrągi wypatroszone 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru Pudliszki 30 %
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/2  łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • ostra papryka w proszku do smaku
  • natka pietruszki do posypania
                                                       PRZYGOTOWANIE : 

Umyte i osuszone pstrągi nacinamy w poprzek w 2-3 miejscach z każdej strony. Doprawiamy ryby solą i pieprzem.
W miseczce mieszamy przecier, czosnek, imbir, olej, sok z cytryny i papryki w proszku. Powstała marynatą nacieramy pstrągi z każdej strony, w  środku również.
Ryby grillujemy po kilka minut z każdej strony, lub pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Upieczone posypujemy natką pietruszki.
Smacznego.



1 komentarz

  1. Lubię rybki, u nas w Lidlu zawsze w piątki są świeże pstrągi, ja uwielbiam z grilla, z masełkiem i czosnkiem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń