KOLOROWE ZAPIEKANKI

22.06.2014
data:post.title
Zapiekanki wcale nie muszą być nudne, farsz może być dowolny, jednak ja i domownicy przepadamy za dodatkiem pieczarek. Przygotowałam je na kolorowo, z dodatkiem papryki, pora i kukurydzy a do tego świeży ogórek. Pyszne połączenie, zapiekanki nie zdążyły ostygnąć a już znikły.


                                                                   SKŁADNIKI : 

  • 3 małe bagietki
  • 30 dkg świeżych pieczarek
  • 1 mała cebula 
  • 20 dkg żółtego sera, startego na tarce 
  • masło do posmarowania bułek
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 
  • 1/2 puszki kukurydzy 
  • 1/2 białej części pora
  • sól, pieprz do smaku
  • dowolny sos do polania zapiekanek
  • kilka plastrów świeżego ogórka
  • natka lub szczypiorek do posypania 
Pieczarki szatkujemy łącznie z cebulą, podpiekamy  na łyżce oleju aż zmiękną i odparuje cały płyn. Studzimy, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną paprykę, por oraz kukurydzę i starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bagietki przecinamy wzdłuż, smarujemy cieniutko masłem, nakładamy równomiernie farsz. Zapiekamy w piekarniku dopóki ser się nie rozpuści. Jeszcze ciepłe polewamy ulubionym sosem, układamy plastry ogórka i posypujemy natka lub szczypiorkiem. Smacznego.






2 komentarze