DAHL Z SOCZEWICY I KALAFIORA

12.06.2014
data:post.title
Dahl to potrawa z duszonej soczewicy, doprawionej aromatycznymi przyprawami. Zazwyczaj podaje się ją jako sos, jednak wystarczy dodać trochę warzyw, aby przyrządzić lekki i prosty posiłek wegetariański o niskiej zawartości tłuszczu.Danie bardzo przypadło mi do smaku, dla osób które liczą kalorie szczególnie je polecam.


                                                                      SKŁADNIKI : 
  • 1 szklanka zielonej lub czerwonej soczewicy
  • 1/2 części średniego kalafiora
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • pieprz i ostra papryka do smaku
  • 1 litr lub troszkę więcej, bulionu warzywnego
  • natka pietruszki do posypania
Cebulę,czosnek i imbir podpiekamy na oleju,następnie wsypujemy soczewicę, wlewamy część bulionu, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
W razie potrzeby dolewamy bulionu lub wody. Do soczewicy dodajemy marchew, pokrojone różyczki kalafiora. Dusimy, dolewając bulionu aż warzywa zmiękną. Danie co jakiś czas mieszamy, aby nam się nie przypiekło, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami.
Dahl podajemy jako danie jednogarnkowe posypane natka pietruszki. Życzę smacznego.




Prześlij komentarz