SKŁADNIKI :
- 1 szklanka zielonej lub czerwonej soczewicy
- 1/2 części średniego kalafiora
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz i ostra papryka do smaku
- 1 litr lub troszkę więcej, bulionu warzywnego
- natka pietruszki do posypania
W razie potrzeby dolewamy bulionu lub wody. Do soczewicy dodajemy marchew, pokrojone różyczki kalafiora. Dusimy, dolewając bulionu aż warzywa zmiękną. Danie co jakiś czas mieszamy, aby nam się nie przypiekło, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami.
Dahl podajemy jako danie jednogarnkowe posypane natka pietruszki. Życzę smacznego.
Prześlij komentarz