SKŁADNIKI :
- 300 g mąka pszenna
- 20 g drożdże
- 100 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki, suszonej bazylii
NADZIENIE :
- 1 bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 3-4 pieczarki
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- oregano
- 2 łyżki oleju
- 50 g sera goudy
- 50 g sera feta
- 20 g sera gorgonzoli
- 2 łyżeczki przecieru
PRZYGOTOWANIE :
pieczarki ścieramy w plastry.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm i grubości około 1 cm. Formę smarujemy oliwą na której układamy ciasto. Na cieście rozsmarowujemy przecier, posypujemy przyprawami, układamy plastry bakłażana i cukinii, posypujemy papryką z cebulą oraz pieczarkami. Na koniec posypujemy pizzę serami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 *C, przez 20-25 minut.
Zjawiskowo się prezentuje i ten smak… zapewne wyśmienity!!!
OdpowiedzUsuńPizza z bakłażanem to dla mnie nowość. Również zapraszam do dodania tego wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń