CEBULAKI Z KUKURYDZĄ

10 paź 2014
data:post.title
Bułeczki, typu pizzerinki jak sami wiecie, są rewelacyjne, pachnące cebulką, mięciutkie, świetne na ciepło jak i na zimno. Dzisiaj do pysznych cebulaków dodałam kukurydzę, jednak możemy dodać również szynkę lub salami. Myślę że każde połączenie składników będzie pyszne.


                                                       SKŁADNIKI : na około 12 bułeczek
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 kostki drożdży 100 g 
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy cukier i wlewamy 1/2 szklanki wody, dokładnie wszystko mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy, mąkę, sól, zioła, wlewamy rozpuszczone drożdże, resztę wody, jajko i olej. Zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Nie powinno być ono ani rzadkie ani twarde. Pozostawiamy na 30 minut, przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość.

                                                                          FARSZ : 
  • 2 duże cebule, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 puszka kukurydzy, odcedzona
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 20 dkg startego sera goudy
Cebulę podpiekamy na oleju do miękkości, lekko ją podlewając wodą aby nam się nie spiekła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przekładamy na talerz, studzimy.

                                                SOS  DO  POSMAROWANIA  BUŁEK : 
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki wody
  • szczypta oregano do smaku
Składniki na sos pomidorowy dokładnie mieszamy w miseczce.
Wyrośnięte ciasto, lekko uklepujemy. Dwie blaszki smarujemy oliwą, Formujemy porcje bułeczek na blaszkach, lekko je dociskając, tak aby powstały owalne placki. Bułeczki smarujemy pomidorowym sosem, następnie w środek ( który mocniej przyklepujemy ) kładziemy po łyżce cebuli i porcji kukurydzy. Gotowe bułeczki posypujemy startym serem. Pozostawiamy je na 10 minut aby podrosły.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-190 * C, przez około 20 minut. Uważamy aby bułeczki się nie spiekły.
Smacznego.


1 komentarz

  1. Własnoręcznie zrobione cebulaki są lepsze od tych sklepowych

    http://www.crnavigator.com.pl

    OdpowiedzUsuń