SKŁADNIKI : na około 12 bułeczek
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 kostki drożdży 100 g
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
FARSZ :
- 2 duże cebule, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 puszka kukurydzy, odcedzona
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- 20 dkg startego sera goudy
Przekładamy na talerz, studzimy.
SOS DO POSMAROWANIA BUŁEK :
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki wody
- szczypta oregano do smaku
Wyrośnięte ciasto, lekko uklepujemy. Dwie blaszki smarujemy oliwą, Formujemy porcje bułeczek na blaszkach, lekko je dociskając, tak aby powstały owalne placki. Bułeczki smarujemy pomidorowym sosem, następnie w środek ( który mocniej przyklepujemy ) kładziemy po łyżce cebuli i porcji kukurydzy. Gotowe bułeczki posypujemy startym serem. Pozostawiamy je na 10 minut aby podrosły.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-190 * C, przez około 20 minut. Uważamy aby bułeczki się nie spiekły.
Smacznego.
Własnoręcznie zrobione cebulaki są lepsze od tych sklepowych
OdpowiedzUsuńhttp://www.crnavigator.com.pl